Üzleti tippek

Rossz a zöld gazdaság PR-ja

Sokkal jobban kellene kommunikálniuk a környezetkímélő technológiákat, szolgáltatásokat kínáló vállalatoknak. A zöld technológiák piacának fejlődését jelentősen lelassítja a gyenge minőségű kommunikáció, derül ki a Weber Shandwick legújabb kutatásából.

A Weber Shandwick és a KRC Research közös tanulmánya szerint a gyártók és szolgáltatók gyenge minőségű kommunikációja számottevően lassítja a környezetkímélő technológiák („cleantech”) elterjedését. A Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban megkérdezett összesen 400 beszerzési vezető közel egyharmada (29%) egyáltalán nem kap információt cleantech vállalatoktól. További egynegyedük (26%) kap ugyan híreket, de nem elegendőt, míg 11% szerint a kapott információ túl bonyolult.

A tanulmánya rámutat, hogy az európai vállalkozások 60%-a napjainkban ugyanolyan fontosnak tartja a környezetbarát beszerzést, mint a gazdasági visszaesést megelőzően, sőt 25% szerint a jövőben még nagyobb hangsúlyt kapnak majd a környezetbarát technológiák. Csupán a megkérdezettek 14% véli, hogy e terület alacsonyabb prioritást élvez majd a későbbiekben.

Annak ellenére, hogy Európában tíz nagy szervezetből nyolc rendelkezik cleantech beszerzési politikával, a megkérdezett döntéshozók fele szerint a magas költségekkel kapcsolatos percepciók nagyban akadályozzák a „zöld befektetéseket”.

A tanulmány az alapvető különbségeket is kiemeli a kulcsfontosságú Európai piacokon a környezetbarát termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban:

• Míg Németországban a szervezetek közel háromnegyedének vannak „cleantech” irányelvei, addig az Egyesült Királyságban a válaszadóknak alig több mint a fele rendelkezik ilyenekkel.

• Franciaországban a válaszadók kétharmada a költségeket találja a cleantech elterjedése legnagyobb akadályának, míg a németeknél kevesebb, mint 40% gondolja ugyanezt.

• A német és spanyol szervezetek 83%-a felméri az alvállalkozók környezeti teljesítményét, Franciaország esetében ez az arány kevesebb, mint 50%.

• A gazdasági visszaesés eredményeként a spanyolok és franciák nagyobb hangsúlyt fektetnének a környezetbarát technológiák felhasználására (37 vs. 28%), míg a németek és az angolok nem tartják ezt olyan fontosnak (17 és 16%).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik