Üzleti tippek

Újra állami lesz a Malév

admin
admin

2009. 11. 03. 13:02

A Kommerszant című orosz lap szerint a magyar kormány előzetes megállapodásra jutott a Vnyesekonombankkal (VEB) arról, hogy megvásárolja a Malév banknál lévő 49 százalékos tulajdonának egy részét.

A lap keddi számában megjelent cikk szerint a magyar kormány a Malév költségvetéssel szembeni adósságának egy részét részvénykibocsátás útján átalakítaná többségi paketté, így a VEB-nél lévő csomag kisebbségivé válna.

A Kommerszant szakértőket idézve azt írta, hogy az üzlet kifizetődő lehet az orosz félnek: a VEB gyakorlatilag a megvásárlás pillanatától kezdve igyekezett megszabadulni a Malév-részvényektől, s ha a társaságot megszabadítják az adósságoktól, a kisebbségi csomagot reális áron el tudja adni. Alig néhány hónappal azután, hogy a VEB bank résztulajdonos lett a Malévnál, már szárnyra keltek az első hírek arról, hogy a bank szeretne megszabadulni a pakettől.

A lap idézte a magyar pénzügyminisztérium vonatkozó közleményét. Érdeklődésére a VEB banknál is megerősítették az október 29-i tárgyalások tényét, de hozzátették, hogy eredményről majd akkor lehet beszélni, ha kormányszinten döntés születik.

A Kommerszantnak sem a magyar pénzügyminisztériumban, sem a VEB-nél nem kívántak nyilatkozni arról, hogy mekkora részvénycsomagot szerezhet a magyar állam, mennyire értékelik azt, és hogy hogyan szándékoznak megkötni az üzletet. Ugyanakkor a tárgyalásokhoz közel álló három forrás is közölte a lappal, hogy az Airbridge Zrt. részvénykibocsátásáról van szó, s hogy ennek során a Malév költségvetéssel szembeni adósságainak egy részét, valamint a privatizáció során vállalt, nem teljesített kötelezettségeket – a Malévhoz közel álló források szerint mintegy 170 millió euróról van szó – részvénycsomaggá alakítják, s ezzel az Airbridge jelenlegi részvényesei, Költő Magdolna és a VEB tulajdonrésze kisebbségivé zsugorodik.

A részvénykibocsátást a magyar Eximbank garantálja, s eredményeként a magyar kormány a Malév többségi részvényesévé válik, a VEB pedig kisebbségi tulajdonos lesz – állítja a Kommerszant. A lap szerint az üzlet részleteit 1-2 héten belül szándékoznak kidolgozni a felek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.