Üzleti tippek

Magyarország adóparadicsom

admin
admin

2009. 11. 03. 08:47

Hazánk nevezhető leginkább adóparadicsomnak az új EU-tagállamok közül - idézi a pénzügyi élet átláthatóságáért küzdő Tax Justice Network tanulmányát a Világgazdaság.

A világ hatvan adóparadicsomnak számító országának rangsorában a 22. helyet foglalja el Magyarország. A tanulmány készítői megállapítják: hazánk pénzügyi rendszere messze van az átláthatóságtól, és lehetőséget ad az adóeltitkolásokra, a korrupciós ügyekre és a pénzmosásokra.

A rossz minősítés oka, hogy a pénzügyi átláthatóság tizenkét vizsgált mutatója közül kilencben gyengének találta a magyar szabályozást – idézi a Világgazdaság. Magyarországon például nem létezik nyilvános jegyzék az alapítványokról, van azonban lehetőség a vállalatok székhelyének módosítására.

Hibaként említi a Financial Secrecy Index azt is, hogy a vállalati beszámolók, valamint a vállalatok tulajdonosi szerkezetére vonatkozó adatok nyilvánosan és költségmentesen nem hozzáférhetők. Az is negatívumként szerepel, hogy a hatóságok a gyakorlatban nem jutnak megfelelő banki információkhoz, amikor erre szükség lenne.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.