Üzleti tippek

Magyarország adóparadicsom

Hazánk nevezhető leginkább adóparadicsomnak az új EU-tagállamok közül - idézi a pénzügyi élet átláthatóságáért küzdő Tax Justice Network tanulmányát a Világgazdaság.

A világ hatvan adóparadicsomnak számító országának rangsorában a 22. helyet foglalja el Magyarország. A tanulmány készítői megállapítják: hazánk pénzügyi rendszere messze van az átláthatóságtól, és lehetőséget ad az adóeltitkolásokra, a korrupciós ügyekre és a pénzmosásokra.

A rossz minősítés oka, hogy a pénzügyi átláthatóság tizenkét vizsgált mutatója közül kilencben gyengének találta a magyar szabályozást – idézi a Világgazdaság. Magyarországon például nem létezik nyilvános jegyzék az alapítványokról, van azonban lehetőség a vállalatok székhelyének módosítására.

Hibaként említi a Financial Secrecy Index azt is, hogy a vállalati beszámolók, valamint a vállalatok tulajdonosi szerkezetére vonatkozó adatok nyilvánosan és költségmentesen nem hozzáférhetők. Az is negatívumként szerepel, hogy a hatóságok a gyakorlatban nem jutnak megfelelő banki információkhoz, amikor erre szükség lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik