Üzleti tippek

Már a héten elkelhet az NBC

admin
admin

2009. 11. 02. 13:28

Közel jutott a megállapodáshoz a Comcast és a jelenlegi többségi tulajdonos General Electric az NBC Universal jövőjével kapcsolatban. A hírek szerint a legnagyobb amerikai kábelcég 51 százalékos részesedést szerezne a vállalkozásban, a tranzakciót akár már a héten bejelenthetik.

A The New York Times-nak nyilatkozó, a megbeszélésekben érintett források szerint akár már a héten hivatalosan is bejelenthetik az NBC Universal tulajdonosi szerkezetének gyökeres átalakításáról szóló megállapodást. Egy hónapja röppent fel először a hír, hogy a legnagyobb amerikai kábelszolgáltató, a Comcast átvenné a számos televízió csatornát, produkciós cégeket, illetve filmstúdiót is működtető NBC Universal felett az ellenőrzést, a társaság 51 százalékos részesedésének megszerzésével. Az október elején megjelent sajtóhíreket nem erősítették meg, ráadásul a befektetők sem fogadták örömmel egy ilyen tranzakció lehetőségét, míg a Comcast, mind az NBC jelenlegi főtulajdonosa, a General Electric (GE) részvényei estek a hír hatására.

A The New York Times forrásai szerint azonban a múlt héten több találkozóra is sor került a GE és a kábelcég képviselői között, és múlt pénteken a tranzakció főbb pontjait illetően már létrejött egy előzetes megállapodás. A Comcast az eredeti terveknek megfelelően az NBC Universal 51 százalékát venné át, cserébe többmilliárd dollárnyi – egyes hírek szerint 6-7 milliárd dollárról van szó – készpénzt, és saját kábelhálózatait vinné be a cégbe. A GE, amely jelenleg a szórakoztatóipari társaság 80 százalékát uralja a jövőben 49 százalékos részesedéssel bírna. Elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy nem lesz hosszúéletű a házasság, és a GE néhány éven belül eladja minden érdekeltségét az NBC-ben.

Az ügylet elől azonban még nem hárult el minden akadály, egyelőre ugyanis nem lehet tudni, hogyan dönt az NBC-ben 2004-ben 20 százalékos részesedést szerző Vivendi. A The New York Times forrásai szerint egyelőre azt sem sikerült tisztázni, hogy a francia cégcsoport mennyit kér a tulajdonában lévő részvényekért. A Vivendi vezetője, Jean-Bernard Lévy a közelmúltban egy iparági konferencián úgy nyilatkozott, hogy a cége nyilvános részvénykibocsátás keretében adná el részesedését. Elemzők azonban arra számítanak, hogy a két cég végül megállapodik, és a G.E. megveszi a Vivendi részvényeit.

A The New York Times beszámolója alapján az sem egyértelmű, hogyan működik a jövőben az NBC, de elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, amely szerint egy teljesen új céget csinálnak a vállalkozásból, ami a Comcast egyes csatornáit is sugározza majd.

Alig egy héttel a lehetséges tranzakció hírének felröppenését követően az NBC Universal bejelentette, hogy újrapozícionálja öt legfontosabb csatornamárkáját, és megváltoztatja az NBC Universal Global Networks divízió nevét is: ezentúl Universal Networks International (UNI) lesz. Az öt megújuló csatorna – a Universal Channel, a sci-fit sugárzó SyFy Universal, a krimiket vetítő 13th Street Universal, a „csajos történetekre” építő Diva Universal és a filmekkel operáló Studio Universal – 2010 elején debütál a nemzetközi piacokon. Az UNI Magyarországon egyelőre a Hallmark Channel, a Movies 24 és a KidsCo csatornákkal van jelen.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.