Üzleti tippek

Már a héten elkelhet az NBC

Közel jutott a megállapodáshoz a Comcast és a jelenlegi többségi tulajdonos General Electric az NBC Universal jövőjével kapcsolatban. A hírek szerint a legnagyobb amerikai kábelcég 51 százalékos részesedést szerezne a vállalkozásban, a tranzakciót akár már a héten bejelenthetik.

A The New York Times-nak nyilatkozó, a megbeszélésekben érintett források szerint akár már a héten hivatalosan is bejelenthetik az NBC Universal tulajdonosi szerkezetének gyökeres átalakításáról szóló megállapodást. Egy hónapja röppent fel először a hír, hogy a legnagyobb amerikai kábelszolgáltató, a Comcast átvenné a számos televízió csatornát, produkciós cégeket, illetve filmstúdiót is működtető NBC Universal felett az ellenőrzést, a társaság 51 százalékos részesedésének megszerzésével. Az október elején megjelent sajtóhíreket nem erősítették meg, ráadásul a befektetők sem fogadták örömmel egy ilyen tranzakció lehetőségét, míg a Comcast, mind az NBC jelenlegi főtulajdonosa, a General Electric (GE) részvényei estek a hír hatására.

A The New York Times forrásai szerint azonban a múlt héten több találkozóra is sor került a GE és a kábelcég képviselői között, és múlt pénteken a tranzakció főbb pontjait illetően már létrejött egy előzetes megállapodás. A Comcast az eredeti terveknek megfelelően az NBC Universal 51 százalékát venné át, cserébe többmilliárd dollárnyi – egyes hírek szerint 6-7 milliárd dollárról van szó – készpénzt, és saját kábelhálózatait vinné be a cégbe. A GE, amely jelenleg a szórakoztatóipari társaság 80 százalékát uralja a jövőben 49 százalékos részesedéssel bírna. Elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy nem lesz hosszúéletű a házasság, és a GE néhány éven belül eladja minden érdekeltségét az NBC-ben.

Az ügylet elől azonban még nem hárult el minden akadály, egyelőre ugyanis nem lehet tudni, hogyan dönt az NBC-ben 2004-ben 20 százalékos részesedést szerző Vivendi. A The New York Times forrásai szerint egyelőre azt sem sikerült tisztázni, hogy a francia cégcsoport mennyit kér a tulajdonában lévő részvényekért. A Vivendi vezetője, Jean-Bernard Lévy a közelmúltban egy iparági konferencián úgy nyilatkozott, hogy a cége nyilvános részvénykibocsátás keretében adná el részesedését. Elemzők azonban arra számítanak, hogy a két cég végül megállapodik, és a G.E. megveszi a Vivendi részvényeit.

A The New York Times beszámolója alapján az sem egyértelmű, hogyan működik a jövőben az NBC, de elképzelhető egy olyan forgatókönyv is, amely szerint egy teljesen új céget csinálnak a vállalkozásból, ami a Comcast egyes csatornáit is sugározza majd.

Alig egy héttel a lehetséges tranzakció hírének felröppenését követően az NBC Universal bejelentette, hogy újrapozícionálja öt legfontosabb csatornamárkáját, és megváltoztatja az NBC Universal Global Networks divízió nevét is: ezentúl Universal Networks International (UNI) lesz. Az öt megújuló csatorna – a Universal Channel, a sci-fit sugárzó SyFy Universal, a krimiket vetítő 13th Street Universal, a „csajos történetekre” építő Diva Universal és a filmekkel operáló Studio Universal – 2010 elején debütál a nemzetközi piacokon. Az UNI Magyarországon egyelőre a Hallmark Channel, a Movies 24 és a KidsCo csatornákkal van jelen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik