Üzleti tippek

Ismételt bírságok a GVH-tól

admin
admin

2009. 10. 30. 13:30

Több vállalkozásnak kell naponta végrehajtási bírságot fizetnie amiatt, mert nem teljesítették a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatában számukra előírt kötelezettségeiket.

Megtévesztették a fogyasztókat

A GVH 2008. július 8-án megállapította, a StemXcell Kft. „v.a.”, a Crystal Institute Kft., a Dunai és Társa Bt. és a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsítottak, amikor a 2007. és a 2008. évben a fogyasztóknak szóló tájékoztatásaikban az Olimpiq StemXCell étrend-kiegészítő termékről azt állították, hogy az alkalmas az őssejtek szaporítására és védelmére, illetve a termék és az egészség között összefüggés van, a termék gyógyhatással bír.

A jogsértő magatartás további folytatását a határozat kézhezvételétől számított 15 nap elteltével megtiltotta a GVH, s kötelezte az öt céget, hogy a határozat kézhezvételétől számított 15 nap elteltével minden olyan általuk üzemeltetett vagy használt internetes honlap nyitó oldalán, amelyen bármilyen tájékoztatást tesznek közzé az Olimpiq StemXCell termékkel kapcsolatban, jól láthatóan, észrevételek hozzátétele nélkül fél éven át ismertessék a GVH határozatának rendelkező részét.

A GVH mindezeken túl a cégeket a fenti sorrendben 10, 25, illetve 15-15-15 millió forint bírság megfizetésére.


Újabb bírságot kaptak

A versenyhatóság utóvizsgálatot indított annak ellenőrzésére, hogy a vállalkozások teljesítették-e a rájuk kirótt kötelezettségeket. A társaságok azonban az adatszolgáltatásnak a GVH által megadott határidőig nem tettek eleget, így eljárási bírságot kaptak. A Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt.-t 6,65 millió, a Crystal Institute Kft.-t 5,35 millió, a Dunai és Társa Bt.-t 72 ezer, a StemXcell Kft. „v.a.”-t 830 ezer forintot kellett befizetnie.

A vállalkozásoknak 2008. augusztus 8. és 2009. február 8. között kellett volna ismertetniük a GVH határozatát internetes oldalaikon, ám az utóvizsgálat során kiderült, hogy erre nem került sor. Emiatt a versenyhatóság elrendelte határozatának végrehajtását és ezzel együtt végrehajtási bírságot is kiszabott az érintett vállalkozásokra. A StemXcell Kft. 35 ezer, a Crystal Institute Kft. 40 ezer, a Dunai és Társa Bt. 5 ezer, a Flavinárium Első Magyar Flavonoid és Antioxidáns Termék Forgalmazó Zrt. pedig 30 ezer forint bírságot fizet minden nap egészen addig, amíg eleget nem tesz a GVH határozatában foglalt kötelezettsége maradéktalan teljesülését hitelt érdemlően nem igazolja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.