Üzleti tippek

Ismét több papírt termelünk

Újra felfelé indulhat az elmúlt évek lejtmenete után a hazai papíripar termelése. A szektor kibocsátása 2008-ban még évtizedes mélyponton volt, jövőre azonban már rekordszámokra van kilátás - írta pénteki számában a Világgazdaság.

A Világgazdaság szerint a trendforduló fő oka, hogy az osztrák Prinzhorn csoporthoz tartozó Hamburger Hungaria Kft. hivatalosan október közepén átadott, ám június óta próbaüzemelő, 60 milliárd forintért felépített dunaújvárosi gyára jövőre akár 350 ezer tonnányi papírt is előállíthat.

A lap szerint az ország teljes papírtermelése összességében 610 ezer tonna lesz jövőre, ami hozzávetőleg 60-70 milliárdos bevételt jelent majd a gyáraknak.

A Világgazdaság összeállításában arra is kitér, hogy átrendeződik a kínálat szerkezete, egyes papírtípusok – például az egészségügyi és az irodai kommunikációs papírok – gyártása gyakorlatilag megszűnik, a jelenlegi magas hazai energiaárak pedig nem is ösztönzik a beruházókat arra, hogy újraindítsák ezek gyártását. Az össztermelésben a csomagolóanyagokhoz felhasznált hullámpapír kap nagyobb hangsúlyt – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik