Üzleti tippek

Tömeges leépítés a GE Hungarynál

A következő két évben 2570 főt bocsát el a GE Hungary a fényforrás üzletágban Magyarországon. A szakszervezetekkel most folyik az egyeztetés – jelentette be Phil Marshall, a GE Lighting Budapesten európai elnök-vezérigazgatója szerdán.

A cég 1300 embert küld el nagykanizsai gyárából, ezzel a hagyományos izzók gyártása megszűnik, Zalaegerszegen pedig közel 100 embert bocsát el a társaság. A létszámleépítés a hagyományos izzó- és a fénycső gyártást érinti, az összesen 14 ezer főt foglalkoztató cégnél. A GE megtartja a fényforrás gyártást Magyarországon, nem vonul ki – hangsúlyozta Phil Marshall, a GE Lighting európai elnök-vezérigazgatója Budapesten szerdán az MTI-nek.

A fényforrás üzletág hét telephelyéből egyet, a 700 főt foglalkoztató vácit zárják be. A létszámleépítés leginkább a nagykanizsai gyárat érinti majd, itt 1300 embert küldenek el. Az átalakítás nem érinti az Ózdon működő csaknem ezer munkavállalót foglalkoztató ipari elektronikai gyárat.

Csak a nyereséges ágazat maradhat

Nagykanizsán a délutáni műszakváltáskor tartott munkásgyűlésekről érkező alkalmazottak arról számoltak be: a jelenleg mintegy 1750 embert foglalkoztató nagykanizsai fényforrásgyárban csak a nyereséggel termelő ágazatok maradnak.

Folytatódik az autólámpák és a kompakt fénycsövek gyártása, ugyanakkor januártól teljesen megszűnik az ipari szűrőket gyártó, alig egy éve Nagykanizsára telepített GE Energy üzeme, amely 128 ember leépítésével jár – ezt a cég is megerősítette egy közleményben. A társaság adatai és a dolgozók közlése alapján kitűnik: a
teljes magyarországi fényforrásgyártásban két év alatt leépítendő
létszám több mint fele az eddig legnagyobbnak számító nagykanizsai
gyárat érinti.

A dolgozók információja szerint a GE fényforrásgyárait összességében érintő leépítési tervek legnagyobb elbocsátási hulláma Nagykanizsán várható. Az idén nem küldenek el senkit, de 2010-ben 300 dolgozót, 2011-ben pedig 1000 ember bocsátanak el a cégtől.

A GE zalaegerszegi, lámpafejeket készítő gyárában 20-25 százalékos létszámleépítésről kaptak tájékoztatást – mondta el az MTI-nek szerdán a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének helyi ügyvivője. Novák József arról számolt be, hogy 2011 végéig a jelenleg több mint 400 dolgozót foglalkoztató zalaegerszegi üzemből 99 alkalmazottat bocsátanak el. A dolgozók számítottak a döntésre, mégis a meglepetés erejével hatott, amit még nem tudtak feldolgozni – mondta a szakszervezeti vezető.

Kedden kezdték el a tárgyalásokat az elbocsátandókról, a szakszervezet szeretne számukra a kollektív szerződésben foglaltaknál kedvezőbb feltételeket elérni. Phil Marshall a GE a szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kollektív szerződés a magyar munka törvénykönyvében előírtaknál kétszer annyi juttatást ír elő az
elbocsátások esetére, és a munkavállalókkal kötött megállapodást a
menedzsment mindig betartotta és be is tartja.

A válsággal magyarázzák

A cégvezetés indoklása szerint a megszűnő izzólámpagyártás és a fénycsőgyártás visszafogása miatt szükséges a létszámleépítés.

A fényforrás üzletág átalakítása a versenyképességet szolgálja – mondta Leslaw Kuzaj, a GE közép-európai regionális vezető képviselője a sajtótájékoztatón. Az energiahatékonysági előírások miatt megszűnő termékek és a világméretű recesszió indokolja az elbocsátásokat – tette hozzá. Phil Marshall megjegyezte, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a fényforrás gyártás hatékonysága. Az közelmúltban elvégzett beruházások eredményeként az idén már növelni tudják a korszerűbb, energiahatékony fényforrások gyártását. A további növekedéshez újabb beruházások lesznek szükségesek – mondta Phil Marsall, de erről még nem született döntés.

Izzónagyhatalom voltunk

Hazánk évszázados izzónagyhatalom (Tungsram), ám akár teljesen megszűnhet a hazai izzógyártás. Ennek egyik oka az, hogy az Európai Unióban kivonják a forgalomból a hagyományos villanykörtéket. A cél a környezet védelme, az energia megtakarítása, ami azonban sok ezer munkahely megszűnését eredményezheti – de a General Electric (GE) Magyarországon nemcsak hagyományos izzókat, hanem modern kompakt fénycsöveket, halogén és energiatakarékos izzókat is gyárt.

A Figyelő korábbi cikkében (Villanyoltás – 2009.08.13.) már megírta: a GE három éve még 11 ezer dolgozóval, 9 gyárban termelt. A multi már a nyáron tanulmányokat készíttetett a magyarországi fényforrásgyártás esetleges teljes felszámolásáról, a szakszervezetek már akkor aggódtak a munkahelyek miatt.

Elavult találmány

A szénszálas izzólámpát Thomas Edison találta fel 1879-ben. A kriptongázzal töltött volfrámszálas izzó az egykori Tungsram (amelyet megvásárolt a GE) mérnökeinek, Hamala Sándornak, Juszt Ferencnek és Bródy Imrének köszönhető, már 1905 óta használjuk. Ám a találmány a végnapjait éli, mivel az energia hatékonyabb felhasználása megköveteli a világtól a továbblépést a megszokottól az alternatív megoldás felé.

Nagy a verseny

A GE anyavállalata felülvizsgálta az egyes egységek méretét és tevékenységi körét, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. „Semmi sem végleges, ma még nem látjuk, hogyan reagálnak a fogyasztók a hagyományos izzók kivonására” – szögezte le a Figyelőnek eljuttatott közleményük, hozzátéve, hogy a „globális igényekhez alakítják a gyártási kapacitást”.

A régióban számos gyártóhely versenyez egymással. A GE legnagyobb konkurense a Philips Lighting fénycsőgyára a lengyelországi Pilában, illetve az Osram Slovakia (Nove Zamky) üzemei. Mivel ez a termékcsoport nagyon könnyen szállítható, az ázsiai versenytársak szintén évek óta ostromolják a magyar piacot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik