Üzleti tippek

Lassan helyreáll a vonatközlekedés

A főváros környéki elővárosi forgalom már gyakorlatilag kiszámítható, ütemes menetrend szerint járnak a szerelvények - közölte Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője.

A távolsági vonatok, amelyeket el tudtak indítani, már menetrend szerint járnak. Ugyanakkor azok a távolsági vonatok, amelyek a sztrájk miatt kerültek késésbe, mivel hosszú útvonalon közlekednek, még esetenként késnek. Ezeknél a vonatoknál előfordulnak 50-70 perces késések. Megerősítette: a társaság korábbi ígéretének megfelelően az országban az esti, éjszakai órákban áll helyre a vasúti forgalom.

Szerdán üzemkezdettől az első szerelvény már menetrend szerint közlekedik. A kedd délelőtti munkabeszüntetés idején szűkített menetrend volt érvényben, mivel a 10-12 óra közötti időszak „holt időnek számít”. Így néhány száz vonatot érintett a sztrájk. Ez a néhány száz szerelvény azonban megállt, gyakorlatilag nem volt közlekedés a MÁV vonalain, csak a következő állomásig mentek a vonatok a szakszervezetek ígéretének megfelelően.

A MÁV Zrt.-nek még csak előzetes adatai vannak, hogy mennyien vettek részt a munkabeszüntetésben. A társaságnál és leányvállalatainál az adott időben, azaz kedden 10.00-12.00 óra között 6-7 ezer munkavállalónak kellett volna dolgoznia a teljes MÁV csoportnál. Ám a sztrájk miatt 20-30 százalékkal kevesebben vették fel a munkát.

A korábbi összesítések szerint az ilyen rövid idejű sztrájkok általában 80-100 millió forintos kiesést okoznak a MÁV-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik