Üzleti tippek

Lefejezi az MTV-t a Nap-kelte?

admin
admin

2009. 10. 21. 16:05

Medveczky Balázsnak, az MTV ügyvezető alelnökének távoznia kell - írta a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnökségének az SZDSZ által delegált egyik tagja.

A Nap-kelte szerződésének felmondása után a tulajdonosi jogokat gyakorló kuratórium elnöksége “határozatban kötelezte az alelnököt az eredeti állapot helyreállítására, aki ennek végrehajtását megtagadta. Ezért kell távoznia” – írta Kozák Márton, hozzátéve, “az alkalmazott nem értelmez, nem mérlegel, hanem végrehajt”.

Amennyiben az intézmény ügyvezető alelnöke nem ért egyet a tulajdonosi döntéssel, két dolgot tehet: lemond, vagy jogorvoslatot keres (de jogerős döntésig akkor is végrehajtja a tulajdonosi döntést) – fogalmazott.

Szerinte az ügyvezető és a – parlament által választott kuratóriumi elnökség – vitája arról szól, hogy “a köztévében, hazánk eme kicsiny és jelentéktelen szegletében folytatódik-e a köztársaság intézmény- és normarendszerének erodálódása”.
Az ügyvezető alelnök egyes lépéseit “közjogi ámokfutásnak” nevezve arról írt: kétségtelen, hogy a médiatörvény “legelfuseráltabb eleme az MTV finanszírozásáról szóló rendelkezés”, mivel amiatt hatalmas a lyuk az MTV büdzséjében.

Azt pedig változatos címeken nyújtott extra támogatásokkal ad hoc foltozgatta az Orbán-, majd a Medgyessy-kormány.

Ezzel szemben a Gyurcsány-kabinet “kvázi normatívvá” tette az utóbbi három évben a finanszírozást azzal, hogy az MTV Közalapítvány céltámogatásával előre tudható és elégséges mértékű, kiszámíthatóan érkező forráshoz juttatta a köztévét. Ezzel az intézmény “a megváltoztathatatlannak tűnő médiatörvény keretei között a lehetséges mértékig gazdaságilag függetlenné vált a törvényhozási többségtől”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.