Üzleti tippek

Szélsőjobboldali politikus miatt fenyegetik a BBC-t

Jogi fellépéssel fenyegette meg a BBC-t a brit kormány egyik magas rangú tagja arra az esetre, ha a közszolgálati médiatársaság nem mond le a legnagyobb brit szélsőjobboldali párt vezetőjének tervezett szerepeltetéséről.

A BBC televízió a Question Time (A kérdések ideje) című politikai vitaműsor csütörtökön jelentkező következő adásába hívta meg Nick Griffint, a brit bal- és jobboldal fő pártjai által egyaránt fajgyűlölő politikával vádolt Brit Nemzeti Párt (BNP) elnökét és európai parlamenti képviselőjét, aki ellen már több bírósági eljárás is folyt faji gyűlöletkeltés vádjával – derül ki az MTI beszámolójából. A BBC azzal indokolja Griffin meghívását, hogy mivel a BNP mandátumokat szerzett a júniusi európai parlamenti választásokon, a párt demonstrálta, hogy “országos szintű választói támogatottsággal bír”, és a társaság számára kötelező a pártatlanság a választási bizottság által bejegyzett, törvényesen működő összes politikai erővel szemben.

Peter Hain, a kormányzó Munkáspárt veteránja, a walesi ügyek minisztere azonban a BBC vezetéséhez intézett, hétfőn ismertetett levelében éppen a BNP törvényes voltát kérdőjelezte meg, mondván: a párt ellen bírósági eljárás folyik a tagfelvételi szabályok kirekesztő jellege miatt. A Munkáspárt balszárnyához tartozó, korábban apartheidellenes kampányaival hírnevet szerző politikus közölte a közmédium elnökével, hogy ha a BBC nem vizsgálja felül a Griffin meghívásáról hozott döntését, az a jogi eljárás megindításának “nagyon komoly kockázatával” járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik