Üzleti tippek

Sokan húzták le a redőnyt

Tavaly összesen 11 504 céggel szemben indult felszámolási eljárás, idén október 16-ig 11 525 jutott hasonló sorsra, év végére a felszámolt cégek száma meghaladhatja a 15 ezret - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

A következő félévben a felszámolások növekedési üteme várhatóan lassulni fog, de magas szinten stabilizálódik majd – áll a közleményben.

Az Opten szakembere szerint hiába érkeznek kedvező hírek a tengerentúlról és az európai gazdaság háza tájáról, a magyar cégek számára nincs vége a válságnak, ezt jól mutatják a cégadatok is. A fővállalkozók és nagy megrendelők bedőlése nyomán sok kisebb cég jut nehéz helyzetbe, mert a magyar gazdaságban eleve rendkívül alacsony a likviditás, a bankok pedig kihátráltak a hitelezésből, így kevés az esély a túlélésre.

A közlemény szerint 2008 októberében kirobbant válságot megelőzően évekig 1,8-2 százalék között stagnált a felszámolt cégek aránya, ez idénre 2,5-2,6 százalékra prognosztizálható.

A válságot követően a legjobban sújtott ágazat a gépjármű-kereskedelem, amelyben csak idén várhatóan a cégek 5,2 százalékával szemben indul meg a felszámolás. Ezt követi majd az építőipar 5, majd az agrárszektor 3 százalékot meghaladó felszámolási rátával. A korábban “rendíthetetlen”, évekig 1 százalék alatt maradó informatikai szektorban is körülbelül 1,3 százalékra emelkedik a felszámolt cégek száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik