Üzleti tippek

Nem tér magához a Bank of America

Rekord nagyságú veszteséget szenvedett el a harmadik negyedben a Bank of America elsősorban a lakossági hitelek bedőlése miatt.

Az Egyesült Államok legnagyobb bankjánál egy éven belül ez már a második veszteséges negyedév, annak ellenére, hogy a bankház jelentős összeghez jutott az amerikai kormányzat bankmentő csomagjából.

Adó után a banknak 1 milliárd dollár, részvényenként 26 cent vesztesége keletkezett adó után, míg egy évvel korábban még 1,18 milliárd dollár, részvényarányosan 15 cent nyeresége volt, a pénteken közzétett gyorsjelentés szerint. Ráadásul a bankcsoport kilátásai is romlani látszanak, mert a pénzintézet ügyfeleinek 60 százalékát kitevő amerikai háztartásoknak változatlanul nehézséget okoz a hitelek visszafizetése.

A hírre meredeken csökkentek a részvényindexek Európában, és Amerikában. A csoporthoz tartozó Merrill Lynch – amelyet annak megroggyanása után állami segítséggel vásárolt meg a BofA – nyereséget hozott a BofA-nak a harmadik negyedben.

Az akvizíció azonban vitát kavart, az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) szeptember végén közölte, hogy beperli a bankot szabálytalanul kifizetett prémiumok miatt. A bankházat azzal vádolják, hogy amikor megszerezte a végveszélybe került Merrill Lynch befektetési bankot, akkor engedélyezte összesen 5,8 milliárd dollár prémium kifizetését az alkalmazottak számára, és az új tulajdonos minderről hamis adatokat közölt a Merrill részvényeseivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik