Üzleti tippek

Fideszes recept a kilábalásra

Az építésügy, az energetikával karöltve Magyarország gazdasági húzóágazatává válhat, ha a piaci szereplők közreműködése mellett az állam is meghatározó szerepet vállal – fogalmazott Bencsik János, a Fidesz szakpolitikusa az ÉVOSZ által kezdeményezett konferencián.

Az építőipari kivitelezők, építőanyag-gyártók, ingatlanfejlesztők, építészek, energetikusok, valamint környezetvédelmi civilszervezetek szakpolitikusok részvételével megalakították a Lakás és Épületenergetikai Kerekasztalt.

Már javasolták

Az egy évvel korábban, az Országházban megtartott „Gazdasági Csúcs” névre keresztelt tanácskozáson a Fidesz hét pontból álló javaslatot terjesztett elő a hazai gazdaság belső növekedésének előmozdítása érdekében. A javasolt intézkedések középpontjában a hazai építésgazdaság, valamint az energetika összekapcsolása, az energiahatékonysági, valamint a megújuló energiapotenciál jobb kihasználását biztosító fejlesztések felgyorsítása állt.

Ugyancsak az elmúlt év végén, a Fidesz kezdeményezésére jött létre az építésgazdaság helyzetén javítani kívánó eseti bizottság, mely javaslatcsomagot fogalmazott meg az Országgyűlés számára, melyet az el is fogadott.

Sajnos a szükséges intézkedések kormányzat általi meghozatala igen lassan halad előre, ezért is van szükség az érintett szakmai és civilszervezetek összefogására az „épületenergetikai kerekasztal” létrehozására –mondta Bencsik.

Az energiatakarékosság legyen sokkal hangsúlyosabb

Véleménye szerint az energiatakarékosság és energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások fokozott hasznosítására van szükség. Az egyik kiemelt feladat az épületek hő- és villamosenergia-igényének csökkentése építészeti és épületgépészeti megoldásokkal.

A másik feladat az energiaigények hatékonyabb kielégítése a hagyományos primerenergiákkal, és növekvő arányban megújuló energiákkal. Mindezt átgondolt támogatási és pályázati rendszerrel, gyors adminisztrációval, kiváló termékekkel és olcsó, de megbízható technológiákkal lehet megoldani.

Várható hozadékok

A különböző tárcák kezelésében lévő fejlesztési források összehangolására, a párhuzamosságok kiszűrésére és kiegészítő források átcsoportosítására van szükség. Az átgondolt és megalapozott állami szerepvállalás következtében tízezres nagyságrendben válik lehetségessé új munkahelyek létrehozása, jelentősen csökkenthető az ország energiafelhasználása, és külső energiafüggősége.

Eközben a lakosság komfortosabb, de mégis olcsóbban fenntartható lakásokban élheti az életét, és a jelenleg leromlott állapotú közintézményeink is megújulhatnak – mondta a Fidesz szakpolitikusa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik