Üzleti tippek

Visszavehetik Vinczétől az év borásza címet

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a 2005-ös év borásza, Vincze Béla ügyében még nem alakította ki hivatalos álláspontját, mivel nem rendelkezik az ügyben elegendő és konkrét tényszerű ismerettel - mondta Horváth Csaba, a HNT főtitkára.

Személyes véleményeként azonban elmondta: a szakmai tisztesség mindenki számára kötelező és mindenkire vonatkozik, legyen az akár az Év Borásza címmel kitüntetett borász is.

Horváth Csaba ugyanakkor úgy véli, hogy a Vincze Béla körül gerjesztett érdeklődés már túlmutat önmagán és az ügy jelentőségén. A többlet óglicerin a borban ugyanis nem egészségkárosító, az az embereket közvetlenül nem veszélyezteti.

A főtitkár szerint ugyanakkor az ügy sokat árthat nemcsak magának az érintettnek, hanem az egész magyar borászatnak is.

Kállay Miklós professzor, a Corvinus Egyetem tanára, a Magyar Bor Akadémia elnöke úgy fogalmazott: igaz ugyan, hogy Vincze Béla 2005-ben elnyerte az Év Borásza címet, ám “akkor még nem volt tudható, hogy megbotlik”. Az aranylabdás játékost is kiállítja a játékvezető, ha olyan szabálytalanságot vét, amelyet ítélete szerint így kell megtorolni – mondta a professzor a labdarúgást hozva fel analógiának az ügyben.

Jelezte: a borakadémiának a közgyűlés által meghozott szigorú szabályok szerint ítéli oda az év borásza címet, amelyet alkalomadtán, ha valaki arra méltatlanná válik, vissza is lehet vonni. Hozzátette: amennyiben a teljes ismeretanyag birtokában lesznek a Vincze-üggyel kapcsolatban, úgy az akár megfontolás tárgyát is képezheti.

Kállay Miklós szerint azonban az igen fontos fejlemény, hogy az egyéni felelősségen keresztül a Vincze-ügy az egész borászszakmára vet árnyékot.

Ajánlott videó