Üzleti tippek

Mely cégnek kötelező a SAS70?

Magyarországon több száz olyan vállalat működik, amelynek kötelező lenne működéséről SAS70 jelentést készíteni, figyelmeztet a NEXON. Vagy azért, mert szerepelnek az amerikai tőzsdén, vagy azért, mert egy ott szereplő külföldi cég leányvállalatai, vagy pénzügyi partnerei.

Magyarországon 50 és 100 között van azon vállalatok száma, amelyek valamilyen módon szerepelnek az amerikai tőzsdén – vagy saját részvényeikkel, vagy azért, mert egy külföldi cég leányvállalataként működnek. Pénzügyi partnereik száma ugyanakkor a több százat is eléri hazánkban. Mindnyájuknak számolniuk kell egy jelentős plusz teherrel: a SAS70 jelentés elkészítésével, tájékoztatott a NEXON humánügyviteli megoldásszállító.

Mi a SAS70?

Az amerikai Sarbanes-Oxley törvény előírja, hogy a tőzsdén szereplő cégek és leányvállalataik alakítsanak ki egy kockázat alapú, rendszeresen auditált belső pénzügyi ellenőrzési és szabályozási rendszert. Részeként minden olyan folyamatot auditálni kell, amely jelentősen érinti a pénzügyi tevékenységet. Ez vonatkozik többek között bizonyos területek kiszervezésére is – legyen szó a készletek raktározásáról, a szállításról vagy a bérszámfejtésről. Az auditálást minden olyan vállalatnak is el kell végeznie, amely outsourcing szolgáltatást nyújt egy az amerikai tőzsdén szereplő cégnek.

Amelyik vállalatot érinti ez a törvény, annak egy szabványos tartalmú, úgynevezett SAS70 jelentést kell készítenie. Ennek alapját a belső audit adja, a jelentésnek pedig tartalmaznia kell az érintett folyamatok bemutatását, a kockázatokat, a beépített kontrollokat és az értékelés eredményét. Mivel a jelentés hiányában általában a megbízó auditálását végző könyvvizsgálók világítják át a vállalatot, érdemes felkészülni az elkészítésére.

A SAS70 elkészítéséhez segítséget nyújthat a cég által készített előadássorozat, amely díjmentesen megtekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik