Üzleti tippek

Aggályos a mágnásadó?

admin

2009. 10. 15. 14:48

Elfogadhatatlan, nem megalapozható megkülönböztetés lenne a „mágnásadó" bevezetése - közölte Lövétei István alkotmányjogász az MTI megkeresésére csütörtökön.

Pénteken törvényjavaslat formájában is hozzáférhető lesz az terv, amely szerint a többségi tulajdonú állami és az önkormányzati cégeknél a kétmillió forint feletti fizetéseket különadó sújtaná. Ezt a javaslatot Bajnai Gordon miniszterelnök fogalmazta meg az MSZP-frakció hétfői ülésén. Az elképzelések szerint jövő év január 1-jétől átmeneti időre, egy évre vezetnék be a különadót.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kedden azt mondta: az elnökség támogatja azt a törekvést, hogy vezessenek be Magyarországon egy különadót, „mágnásadót” a közszféra azon vezetőire vonatkozóan, akiknek nagyon magas a jövedelmük.

Indokolhatatlan

Lövétei István az MTI-nek azt mondta: ez a különadó indokolhatatlan megkülönböztetés lenne az egyébként azonos jogi státuszú – a munka törvénykönyve hatálya tartozó – emberek között, kiemelnének egy csoportot, azokat, akik az államnak dolgoznak.

Adóval ezt a kérdést nem lehet megoldani, ezt a rendelkezést, ha megszületik, egyből meg fogják támadni az Alkotmánybíróságon – szögezte le, hozzátéve: az államnak joga van a saját cégeinél tulajdonosként meghatározni a menedzsment fizetését, nincs szükség törvénymódosításra.

Arra a felvetésre, hogy a parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely az új szerződéseknél már nem engedné kétmillió forint fölé menni a béreket, és a különadó a már meglévőkre vonatkozna, az alkotmányjogász azt válaszolta: meglévő szerződésekre visszamenőlegesen nem lehet ilyet meglépni. „Ezt a jog nem fogadja el, ez veszett fejsze nyele, tetszett volna előbb észhez térni, amikor kötötték a szerződést” – fogalmazott.

Arányos-e

Lövétei István szerint azt kell megvizsgálni, hogy a szerződésben foglalt szolgáltatás arányos-e a teljesítménnyel; ha indokolatlan a kifizetés, bírói úton helyreállítható az egyensúly. Mint mondta, egyenként kellene végignézni a munkaszerződéseket, de nincs annyi számú vállalat, hogy ezt ne lehetne kivitelezni, ezt tulajdonosi jogon kellene „végigzongorázni”.

Arra a kormánypárti hivatkozásra, hogy Szlovéniában, bár csak 90 százalékos kulccsal, de létezik ilyen adó, Lövétei István azt mondta: külföldről lehet ötleteket átvenni, ez igaz, de ami külföldön megy, az nem megy egy az egyben Magyarországon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.