Üzleti tippek

Eldől az élelmiszer-beszállítók sorsa

Hétfőn délután szavaz ismét a parlament arról, hogyan védjék az élelmiszer-beszállítók érdekeit, vagyis milyen tisztességtelen magatartást tiltsanak meg a kereskedőknek.

A „mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról” fognak ismét szavazni a honatyák. A törvényt júniusban egyszer már elfogadták, de a köztársasági elnök akkor visszaküldte átgondolásra.

Azt kifogásolta többek között, hogy mivel a magyar jogrend nem vonatkozik a külföldi beszállítókra, „emiatt joggal vethető fel annak a lehetősége, hogy a törvény hatálybalépését követően a külföldi tulajdonban lévő kereskedők külföldi vállalkozások útján, külföldi beszállítóktól szerzik majd be az érintett termékeket”.

A szavazásra előterjesztett anyagon még hétfőn is dolgoztak, így az, hogy végül mi határozhatja meg a beszállítók sorsát, csak a voksolás előtt nem sokkal került végleges formába.

Lapunk megkeresésére pont ezért az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége elnöke, Éder Tamás sem tudott érdemben nyilatkozni. A másfél, két héttel ezelőtti egyeztetésen ők azt szorgalmazták, hogy a törvény mindenképpen az összes beszállítóra vonatkozzon majd, ne tartalmazzon termékkör vagy méret szerinti szűkítéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik