Üzleti tippek

Vinnai Balázs a leginnovatívabb?

Tíz vállalatvezető pályázik az évtized leginnovatívabb vezetője címre, amelyet a Figyelő Top 200 gálán ítélnek oda valamelyiküknek. Most Vinnai Balázs IND-alapítót mutatjuk be.

Vinnai Balázs a leginnovatívabb? 1

Az 1997-ben alapított IND Group egy évtized alatt miskolci egyetemisták kis portálfejlesztő cégéből élenjáró internetes, mobiltelefonos banki rendszerek globális szállítója lett. Vinnai Balázs szerint sikerük egyik alapja, hogy társaival, Nyíri Józseffel és Pecsenye Rolanddal az első pillanattól fogva nemzetközi célokat tűztek ki, iparáguk legjobbjaival szerettek volna versenyezni. Már a portálfejlesztési munkákat is osztrák, illetve német ügyfeleknek készítették.

A később a főprofillá fejlesztett banki rendszer-integrációs projektek mellett az igazi innovációs áttörést 2003 hozta el, amikor az IND meg tudta vásárolni a dotcom-lufi kipukkanása után nehéz helyzetbe kerülő, német Brokat AG internetes banki- és brókerrendszereket fejlesztő céget.

Azóta az IND életében a saját termékek fejlesztésén van a legnagyobb hangsúly. A cég 180 munkatársából ötvenen csak termék-fejlesztéssel foglalkoznak, projekteken egyáltalán nem dolgoznak, illetve az IND létrehozott egy innovációs labort is, ahol igazi kutatóműhelyt szeretnének kialakítani. Az itt dolgozó munkatársaknak semmi egyéb feladata nincsen, mint az internetes bankolás legújabb trendjeinek és megoldásainak a figyelése és követése.

Vinnai Balázs fontosnak tartja emellett a nemzetköziség egy másik aspektusát is kiemelni. Úgy építették fel a céget, hogy abba könnyen integrálhatóak legyenek külföldi menedzserek is, akik új szemléletet, más megközelítéseket képesek behozni a cégbe. A jelenlegi felsővezetők közül Hannes Kriegbaum értékesítési vezető még a Brokattól, míg John Leigh pénzügyi vezető a londoni Cityből érkezett, de a menedzsment legtöbb tagja is nemzetközi multi tapasztalattal rendelkezik.

Vinnai Balázs több bátor döntéséről és innovációs alapelveiről a Figyelő TOP200 című kiadványban olvashat. Az évtized leginnovatívabb cégvezetőjét október 16-án, a TOP 200 gálán hirdetik ki, addig ismertetjük a többi jelölt rövid életútját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik