Üzleti tippek

Új forrás kezdő vállalkozásoknak a kockázati tőkeprogramból

admin
admin

2009. 10. 09. 12:25

Korai, vagy növekedési szakaszban lévő vállalkozások juthatnak közel 45 milliárd forint tőkéhez azzal, hogy sikeresen zárult a kockázati tőkeprogram pályázata, tájékoztatott az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Eredményesen zárult az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram keretében, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett pályázat második fordulója: az augusztus végi határidőre 18 kockázatitőke-alapot kezelő pályázó jelentkezett. (Az első forduló még júniusban eredménytelen volt. A szerkesztő.)

A sikeres pályázat eredményeként, az Európai Unió 27 tagországa közül elsőként Magyarországon indulhat el az uniós forrásokból finanszírozott kisvállalkozói kockázatitőke-program.

A megnyíló források

A pályázati folyamat eredményeként közel 45 milliárd forint szolgálja a korai vagy növekedési életszakaszban lévő, innovatív kis- és közepes méretű vállalkozások tőkéhez jutását, amelyből 31,5 milliárd Ft Jeremie-forrás, ami egyedileg 2,8– 5,0 milliárd Ft közötti tőkejuttatást jelent a pályázók részére.

Ez az összeg egészül ki 13,4 milliárd Ft magánforrással, amely a pályázati kiírás szerinti 30%-os minimum elvárásnak felel meg, de egy nyertes pályázó esetében ez az arány meghaladta a 44%-ot. Mivel a program regionális fókuszt is tartalmaz, a Közép-magyarországi régióba 4 milliárd Ft, a konvergencia régiókba 27,5 milliárd Ft Jeremie-forrás jut.

Paraméterek

Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramok rendelkezésre álló keretösszege 40,5 milliárd forint. A teljes keret mintegy 90 százaléka a hat konvergencia régió, 10 százaléka pedig a Közép-magyarországi régió vállalkozásainak a megerősödését támogatja. Fontos szempont, hogy a befektetések a vállalkozások korai (magvető és induló), valamint a vállalkozások növekedési életszakaszába sorolható finanszírozását szolgálhatja.

Emellett elvárás az is, hogy a tervezett befektetési portfolióban az innovatív és/vagy kezdeti fázisú befektetések együttes aránya legalább 30% legyen.

Eddig keveset kaptak a kicsik

A magyar kockázatitőke-piac egyébként méretét tekintve a kelet-közép-európai átlag feletti, ugyanakkor a kis- és közepes méretű, valamint az induló vállalkozásokba történő kockázatitőke-befektetés mértéke eddig minimális volt.

Márpedig éppen ezek az induló kisvállalkozások azok, amelyek leginkább igényelnék a tőkeforrásokat, az amúgy is gyenge hitelképességük mellett ugyanis őket érintette a legkedvezőtlenebbül a pénzügyi-gazdasági válság következtében a hitellehetőségek beszűkülése.

Az ő elindulásukhoz és megerősödésükhöz nyújthatnak majd kézzelfogható segítséget az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramok európai uniós forrásai.

A nyertes tőkealap-kezelők:

Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram pályázatán (GOP-2009-4.3 /2 Közös Alap és KMOP-2009-1.3.3 /2 Co-investment Alap Alprogram) az alábbi tőkealap-kezelő szervezetek nyertek. A szerződések megkötése év végéig várható.
1. Big George’s NV Equity Kockázati Tőkealap-kezelő
2. Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
3. DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
4. Etalon Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
5. Finext Startup Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
6. Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
7. Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
8. Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az értékelés során fontos szerepet kapott a pályázók szóbeli prezentációja. Ezek értékelésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület ajánlására egy független, öt főből álló nemzetközi elismertséggel rendelkező szakértői grémiumot kért fel.

Az intézményrendszer eddig napra pontosan tartotta a második fordulóra ígért menetrendet és mindent megtesz annak érdekében, hogy a befektetések még 2009-ben megkezdődjenek a KKV szektorban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.