Üzleti tippek

Új forrás kezdő vállalkozásoknak a kockázati tőkeprogramból

Korai, vagy növekedési szakaszban lévő vállalkozások juthatnak közel 45 milliárd forint tőkéhez azzal, hogy sikeresen zárult a kockázati tőkeprogram pályázata, tájékoztatott az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Eredményesen zárult az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram keretében, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett pályázat második fordulója: az augusztus végi határidőre 18 kockázatitőke-alapot kezelő pályázó jelentkezett. (Az első forduló még júniusban eredménytelen volt. A szerkesztő.)

A sikeres pályázat eredményeként, az Európai Unió 27 tagországa közül elsőként Magyarországon indulhat el az uniós forrásokból finanszírozott kisvállalkozói kockázatitőke-program.

A megnyíló források

A pályázati folyamat eredményeként közel 45 milliárd forint szolgálja a korai vagy növekedési életszakaszban lévő, innovatív kis- és közepes méretű vállalkozások tőkéhez jutását, amelyből 31,5 milliárd Ft Jeremie-forrás, ami egyedileg 2,8– 5,0 milliárd Ft közötti tőkejuttatást jelent a pályázók részére.

Ez az összeg egészül ki 13,4 milliárd Ft magánforrással, amely a pályázati kiírás szerinti 30%-os minimum elvárásnak felel meg, de egy nyertes pályázó esetében ez az arány meghaladta a 44%-ot. Mivel a program regionális fókuszt is tartalmaz, a Közép-magyarországi régióba 4 milliárd Ft, a konvergencia régiókba 27,5 milliárd Ft Jeremie-forrás jut.

Paraméterek

Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramok rendelkezésre álló keretösszege 40,5 milliárd forint. A teljes keret mintegy 90 százaléka a hat konvergencia régió, 10 százaléka pedig a Közép-magyarországi régió vállalkozásainak a megerősödését támogatja. Fontos szempont, hogy a befektetések a vállalkozások korai (magvető és induló), valamint a vállalkozások növekedési életszakaszába sorolható finanszírozását szolgálhatja.

Emellett elvárás az is, hogy a tervezett befektetési portfolióban az innovatív és/vagy kezdeti fázisú befektetések együttes aránya legalább 30% legyen.

Eddig keveset kaptak a kicsik

A magyar kockázatitőke-piac egyébként méretét tekintve a kelet-közép-európai átlag feletti, ugyanakkor a kis- és közepes méretű, valamint az induló vállalkozásokba történő kockázatitőke-befektetés mértéke eddig minimális volt.

Márpedig éppen ezek az induló kisvállalkozások azok, amelyek leginkább igényelnék a tőkeforrásokat, az amúgy is gyenge hitelképességük mellett ugyanis őket érintette a legkedvezőtlenebbül a pénzügyi-gazdasági válság következtében a hitellehetőségek beszűkülése.

Az ő elindulásukhoz és megerősödésükhöz nyújthatnak majd kézzelfogható segítséget az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramok európai uniós forrásai.

A nyertes tőkealap-kezelők:

Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogram pályázatán (GOP-2009-4.3 /2 Közös Alap és KMOP-2009-1.3.3 /2 Co-investment Alap Alprogram) az alábbi tőkealap-kezelő szervezetek nyertek. A szerződések megkötése év végéig várható.
1. Big George’s NV Equity Kockázati Tőkealap-kezelő
2. Central Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
3. DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
4. Etalon Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
5. Finext Startup Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
6. Morando Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
7. Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.
8. Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az értékelés során fontos szerepet kapott a pályázók szóbeli prezentációja. Ezek értékelésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület ajánlására egy független, öt főből álló nemzetközi elismertséggel rendelkező szakértői grémiumot kért fel.

Az intézményrendszer eddig napra pontosan tartotta a második fordulóra ígért menetrendet és mindent megtesz annak érdekében, hogy a befektetések még 2009-ben megkezdődjenek a KKV szektorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik