Üzleti tippek

Messze még a fellendülés

Nem megalapozottak a világgazdaság stabilizációjáról szóló közlemények a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete, az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) nemrégiben közzétett felmérése szerint.

A mélyponton túl vagyunk ugyan, de tartós javulás legkorábban csak 2010 végére várható – mutat rá az ACCA felmérése. Annak ellenére, hogy javult az üzleti bizalom, a felmérésben résztvevő 92 ország 1 200 pénzügyi szakemberéből még mindig többen tartoztak a bizalmatlanok és a pesszimisták (33%), mint a bizakodók (31%) táborába.

Mind többen (44%) gondolják azt, hogy a jelenlegi állapotok jelentik a mélypontot, és a helyzet egy ideig még stagnál. Az ázsa-óceániai, afrikai és (részben) a közép-kelet-európai térségben sokkal erősebb az üzleti bizalom, jóval optimistábbak, mint nyugat-európai és amerikai kollégáik.

Nem szabad hamis képet festeni

A szervezet ismételten figyelmeztet rá: a világ gazdasági vezetőinek a feladata, hogy hangsúlyozzák, még rengeteg a teendő. Nem szabad azzal nyugtatniuk az embereket, hogy vége a recessziónak és nincs is több tennivaló – ezzel csak összezavarják őket.

“Felméréseinkből az látszik, hogy a harmadik negyedév üzleti aktivitása jóval visszafogottabb a korábbi hónapokban tapasztaltnál: az év elején a megkérdezettek kevésbé aggódtak a recesszió megjósolhatatlan következményei miatt. A tények azonban azt mutatják, hogy a kereskedelemben, illetve a megrendelésekben nem sok minden változott, ami arra utalna, hogy komoly javulás kezdődhetne el 2010 vége előtt” – mondta el Katka Benešová, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

2010 vége az optimizmus ideje

Figyelmeztették a kormányzatokat is, hogy még korántsem vagyunk a folyamat végén. Ha most megnyugodva leállnak és nem teszik meg a további szükséges lépéseket, könnyen elmulaszthatják a gazdaság megreformálásának lehetőségét. Bár a helyzet várhatóan nem romlik tovább, pénzügyi szakértők szerint a tartós javulás szakasza még várat magára. Számos ország gazdasági helyzete instabil.

A harmadik negyedéves felméréséből az derül ki, hogy egyre több szakember véleménye szerint vagyunk már túl a mélyponton, de tartós javulás legkorábban csak 2010 végére várható – azaz valamivel több mint egy év múlva.

Hol a mélypont?

Miközben egyre több pénzügyi szakember állítja, hogy a globális gazdasági feltételek javulni kezdtek, vagy hamarosan javulni fognak (34%), mind többen (44%) gondolják azt, hogy a jelenlegi állapotok jelentik a mélypontot, és a helyzet egy ideig még stagnál.

A megkérdezettek közel 40 százaléka arról számolt be, hogy cégének bevétele valószínűleg nem fog változni az elkövetkező három hónapban, körülbelül ugyanennyien bevételcsökkenést prognosztizálnak és csak 22 százalék számít növekedésre.

Begyűrűző hatások

A felmérésből az is kiderül, hogy 2009 harmadik negyedévében az üzleti bevételek csökkenésével megnőtt a késedelmes fizetések, illetve a csődöt jelentő ügyfelek és beszállítók száma.

Drasztikusan csökkent a dolgozókra fordított befektetések mennyisége és a korábban erősödést mutató tőkebefektetések is visszaestek – és továbbra is gyengülni látszanak.

Az átfogó felmérés kiemeli a lényeges eltéréseket régiók szerint: az ázsa-óceániai, afrikai és (részben) a közép-kelet-európai térségben sokkal erősebb az üzleti bizalom, jóval optimistábbak, mint nyugat-európai és amerikai kollégáik.

Az állami szerepvállaláról

Nagyon különböznek a vélemények a tekintetben is, hogy a pénzügyi szakmeberek mit gondolnak a kormányzat szerepvállalásáról: Afrikában 77%-uk, Ázsiában 60%-uk gondolja úgy, hogy az állami kiadások növekedni fognak, míg nyugat-európai válaszadók 68%-a inkább a kiadások csökkentésével, befagyasztásával számol. A következő öt évet tekintve egyedül Nyugat-Európában számolnak a kiadások csökkenésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik