Üzleti tippek

Harmadával nőtt a felszámolások száma

34 százalékkal több céget számoltak fel Magyarországon az idén, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A csődeljárások száma többszörösére nőtt, de még mindig nagyon minimális. Eközben valamivel kevesebb cég alakult, mint korábban, de az Opten szerint ez még mindig sok.

Az előre megjósolt módon visszatért a válságpályára a cégbedőléseket mutató adatsor – adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató. Míg augusztusban mindössze 566, szeptemberben már 1400 céggel szemben indítottak felszámolást a hitelezők, így az első három negyedévben összesen 34 százalékkal több cég dőlt be, mint egy évvel korábban.

„Beigazolódott, amit az augusztusi adatok láttán gondoltunk, vagyis hogy az akkori adatokat nem trendforduló, hanem a cégbírósági szabadnapok száma módosította” – nyilatkozta Csorbai Hajnalka, a cég stratégiai igazgatója. Éppen ezért a szeptemberi negatív rekordot sem értékeli túl, a jelenség mögött fordított kilengést, a szabadságok miatt felhalmozódott ügyhátralék ledolgozását sejtve.

Még mindig kevesen csődölnek

Valószínűleg a válság kellett a csődeljárások számának növekedéséhez is. Bár még mindig nagyon kevés – az első 3 negyedévben 58 – vállalkozás él a csőd lehetőségével a túlélés érdekében, ez kétségtelenül többszöröse az eddigi, évi 10-15 csőd indításának.

Csökkenő ütemben nőhet

A szakértők arra számítanak, hogy a következő hónapokban lassan de biztosan csökken majd a felszámolások növekedési üteme, hiszen a viszonyításul szolgáló előző évi adatokba fokozatosan bekerülnek a már válsággal terhes utolsó negyedév adatai. „Hiába csökken azonban a növekedési ütem, a fizetésképtelenné váló cégek száma magas szinten stabilizálódik” – véli Csorbai Hajnalka.

Ez a folyamat a végelszámolásoknál máris megindult. Tavaly már a válság kitörése előtt látható volt, hogy egyre több céget zárnak be a tulajdonosok. Nem csoda, hogy a végelszámolások növekedési üteme szeptemberben már stagnált, miközben az első három negyedévben összesen 37 százalékkal több cég végelszámolását indították el, mint egy évvel korábban.

Csökken a cégalapítási kedv

Tavaly szeptemberben csaknem 3000 új cég bejegyzését jelentették be a cégbíróságok, idén viszont csak 2742-ét. „Világosan el kell mondani, hogy ez a szám még mindig túl magas: semmilyen reálgazdasági tényező nem indokolja, hogy lényegében ugyanannyi cég alakuljon Magyarországon, mint a válságtól még nem sújtott időszakban” – véli az Opten stratégiai igazgatója.

Szerinte az új cégek számának stagnálása leginkább annak a következménye, hogy az élőmunka adóterhelésének csökkentéséhez „hiszem, ha látom” alapon állnak hozzá az emberek, akik még ma is nagyobb nettó jövedelmet tudnak kivenni egy vállalkozásból, mint ha ugyanakkora bérköltségből alkalmazottként próbálnának megélni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik