Üzleti tippek

Szervezkedik a hazai Blu-ray szakma

Összefognak a magyarországi Blu-ray érintettségű cégek, a jövőben együtt népszerűsítik az új formátumot. Az együttműködésben a filmforgalmazók és a HD-tv-t és -lejátszókat gyártó cégek egyaránt részt vesznek.

Együttműködést terveznek a hazai Blu-ray HD-lemez forgalmazók és a Blu-ray lejátszók, HD TV-k gyártói a Blu-ray formátum népszerűsítése érdekében. Együttműködési szándékát már jelezte a hazai filmforgalmazók közül a Budapest Film, a Fórum Home Entertainment, az InterCom és a Select Video, a készülékek gyártói közül pedig az LG, a Panasonic, a Philips, a Samsung, a Sony és utóbbi Playstation3 üzletága is, illetve a Media Vision DVD és Blu-ray authoring és sokszorosító, valamint házimozi-szobatervező és kivitelező stúdió. A közös erőfeszítések láttán valószínűleg további piaci szereplők is csatlakoznak hamarosan. Az összefogás éppen időszerű, hiszen hazánkban is rengeteg háztartás rendelkezik már HD vagy HD ready TV-vel, valamint ma már a Blu-ray HD-lemez lejátszók is elérhető áron kaphatók.

A gyártók és forgalmazók azért tartják fontosnak az együttműködést, mert a Blu-ray HD-lemezek és HD-TV-k együttesen biztosítják a legkiválóbb házimozi-élményt. A Média Vision tapasztalatai szerint azok, akik moziszobát építtetnek, már eleve a HD technológiák alkalmazását tartják szem előtt. Nemcsak a minőségi televíziózás, de Blu-ray lemezgyűjtemény kialakítását is fontosnak tartják, így erősítve az igényt a magyar nyelven elérhető magas színvonalú filmkönyvtárak iránt. Emellett azonban számos fogyasztó még mindig nincs tisztában a formátum adta lehetőségekkel.

Az a tapasztalat, hogy rengetegen vásárolnak HD TV-t anélkül, hogy tudnák, milyen tartalommal tölthetik fel azt a kívánt képminőség elérése érdekében. Éppen ezért a frissen alakult egyesület céljául tűzte ki a HD TV vásárlók megfelelő informálását, ugyanakkor fontosnak tartja a filmrajongók – mozilátogatók, DVD vásárlók – elérését is. Ezen kívül szükségesnek ítéli az áruházak, szakkereskedések alkalmazottainak folyamatos oktatását is, hogy ők a lehető legnagyobb szakértelemmel tudják tájékoztatni a vásárlókat és érdeklődőket a Blu-ray formátumról és a hozzá kapcsolódó termékekről.

A filmforgalmazók Blu-ray HD-lemez kínálata folyamatosan bővül, 2009-ben olyan filmek megjelenése várható az ajánlatukban, mint a Gladiátor, a Bond sorozat, a Terminátor – Megváltás, az Angyalok és démonok, a Halálos iram, a Transformers 2., a Közellenségek, a Jégkorszak legújabb része és a teljes jeges trilógia, valamint a Disney klasszikusa, a Hófehérke.

A Blu-ray magas tároló-kapacitású formátum. A Blu-ray lemezek segítségével tárolhatunk és a Blu-ray formátummal HD minőségben nézhetjük a filmeket, a részletgazdag kép mellett megszépülnek a menük, látványosabbak lesznek az extrák, az interaktív felületen pedig az internethez is csatlakozhatunk. A Blu-ray HD filmeket nézhetjük Blu-ray lejátszón és Playstation 3-on egyaránt, melyek nagy előnye, hogy a már meglévő DVD-lemezeinket is képesek lejátszani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik