Üzleti tippek

Mit jelent az offshore?

Bár az offshore szó egyre inkább szitokként szerepel a magyar közéletben, ám az nem feltétlenül illegális. A szintén EU-tagállam Ciprusra bejegyzett cégek pedig nem lehetnek offshore-ok. Kisokos az FN.hu-n!

Az offshore paradicsomokban az állam az adott országban nem aktív cégekre nagyon alacsony (sokszor nulla) nyereségadót vet ki. Az offshore paradicsomok esetében sokszor csak regisztrációs díjat fizetnek a cégek, más adófizetési kötelezettségük egyáltalán nincs, a cégregisztráció nem transzparens, a valódi haszonhúzó tulajdonos anonim maradhat.

(Ciprusra ez egyébként éppen nem igaz, hiszen van 10 százalékos nyereségadó, van könyvvizsgálati kötelezettség is, és megfelelő információkéréssel elvileg kiderülnek a tulajdonosok is. Az viszont igaz, hogy a ciprusi hatóságok információszolgáltatási hajlandósága lanyha, és él Magyarországgal a kötött kettős adóztatást kizáró egyezmény).

Ha egy magyar cégcsoport holdingba szervezi magát, minden további nélkül dönthet úgy, hogy nem titkoltan adóelőnyök miatt is, Cipruson hozza létre a holdingot irányító központi vállalkozást. Ugyanakkor ezt a tevékenységet valóban Ciprusról kell végezni, az ottani alkalmazottakat fizetési listára kell helyezni – ha ez meg is történik, akkor a módszer teljesen legális.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik