Üzleti tippek

Az alacsony végzettségűeknek jó az állami tb

Az 52 évnél idősebb magán-nyugdíjpénztári tagok az év végéig visszaléphetnek az állami társadalombiztosításba, ezt az alacsonyabb képzettségű és alacsonyabb munkaerő-piaci státuszú tagoknak érdemes megtenniük - mondta Gál Róbert Iván, a TÁRKI kutatóintézet vezető kutatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A TÁRKI kutatási eredményével azonos következtetésre jutott az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár, amikor az egyéni kalkulátorával modellezte a pénztártagokat. Fórizs Sándor a pénztár igazgatótanácsi elnöke hangsúlyozta, hogy mindenki a saját adatai alapján döntsön az átlépésről vagy a maradásról. A rossz döntés akár évi egy havi nyugdíj elvesztését is jelentheti – mutatott rá.

A Gál Róbert Iván kiemelte, hogy az egyéni befektetők mindig a múltbeli hozamokból indulnak ki, amikor előre néznek, de ez most nem alkalmazható. A 120 ezer, átlépésre törvény általi jogot szerzett pénztártagnak inkább a saját személyes adottságait kell számba vennie. Ezek közül legfontosabb a végzettség és a munkaerő-piaci státusz, amelynek része az eddigi felhalmozás is. A diplomás, jól kereső, munkanélkülivé soha nem váló pénztártag akkor jár jobban, ha bent marad az eddigi rendszerben.

Azt sem lehet mondani, hogy aki idősebb, az jobban jár az állami tb-rendszerben, az életkornál fontosabbak a már említett jellemzők – tette hozzá a kutató.

Fórizs Sándor azért tartotta időszerűnek a probléma felvetését, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a napokban postázza az átlépésre jogosultaknak a Pénzügyminisztérium levelét. Ebben felhívják a figyelmet az átlépés lehetőségére, de tippet nem adnak. Támpontot adhat viszont a saját pénztára honlapján üzemelő kalkulátor – mondta az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik