Üzleti tippek

A költségvetésbe fizetnek a bankok

A központi költségvetésbe kerül az az összesen 2 milliárd forintos bírság, amelyet a GVH a két magyarországi bankkártya-kibocsátóra és hét bankra csütörtökön kiszabott.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) valamennyi versenyfelügyeleti bírsága a központi költségvetés címzetlen soraiba kerül – közölte Mihálovits András, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) sajtóreferense. A versenyhatóság 2009 első kilenc hónapjában összesen mintegy 3,7 milliárd forintos bírságot rótt ki. A hivatal korábbi országgyűlési beszámolói alapján 2008-ban 1,4, 2007-ben 2,4 milliárd forintos, 2006-ban pedig – elsősorban az összesen 8,9 milliárd forint értékű autópályakartell-szankció miatt – 11,7 milliárd forintos versenyfelügyeleti bírságot szabott ki.

A GVH mostani vizsgálata során megállapította: a pénzintézetek egységesen és közösen rögzítették a Visa és a Mastercard kártyatársaságok jutalékát, amivel a versenyhivatal szerint torzult e társaságok és a bankok közötti verseny is. A csütörtöki döntés értelmében pénzintézetek összesen 968 millió forintos bírságot kaptak, a versenyhatóság az OTP Bankot 281 millió, a Budapest Bankot 188 millió, az MKB Bankot 84 millió, a K and H Bankot 127 millió, a CIB Bankot 91 millió, az Erste Bankot 107 millió, az ING magyarországi fióktelepét 90 millió forint megfizetésére kötelezte.

A két magyarországi kártyatársaság, a Visa és a Mastercard egyenként 477 millió forintos büntetést kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik