Üzleti tippek

Gigabírsággal lakolnak a bankok

Kilenc bankot összesen 968 millió forintra, a Visa és Mastercard cégeket ugyanennyire bírságolta meg csütörtökön a Gazdasági Versenyhivatal. A cégek 12 éven át korlátozták a versenyt azzal, hogy mindkét kártyatársaság azonos díjakat állapított meg a bankok számára.

A hazai bankok még 1996-ban megállapodtak arról, hogy a Visa és a Mastercard kártyákra azonos mértékű bankközi jutalékot állapítanak meg. Emiatt a két kártyatársaság közötti, és a kártyaelfogadó bankok közötti verseny torz és korlátos volt – olvasható a GVH közleményében.

A piacon akár versenyezhettek is volna a szereplők, mert más bankok voltak a tagjai a Visa és megint mások a Mastercard rendszerének; 1996 előtt és a szerződés 2008-as felmondása után a két kártyatársaság eltérő díjakat alkalmazott; a nemzetközi bankkártyás tranzakciók díjai mindvégig eltérőek voltak a Visa és a Mastercard esetében.

A kártyatársaságok bírságát a GVH azzal indokolta, hogy a két cég szabályzata lehetőséget adott arra, hogy a magyar bankok közösen, mindkét kártyatársaságra azonos díjakat állapíthassanak meg; nem életszerű, hogy a két vállalkozás ne tudott volna a bankok magatartásáról; a bankok is elismerték, hogy kezdetben a két vállalkozás kifejezetten segítette őket egyezségre jutni.

Az FN.hu meg nem erősített, banki körökből származó információi szerint a magyar bankok nyáron szembesültek azzal a ténnyel, hogy ősszel több százmilliót kell majd befizetniük az államkasszában. Az FN.hu úgy tudja, hogy korában a GVH hajlott rá, hogy eltekint a pénzügyi szankciótól, amennyiben a pénzintézetek nagyszabású oktatókampányt indítanak. Az, hogy a hivatal mégis a büntetés mellett döntött, banki forrásaink szerint hozzájárult az is, hogy Brüsszelben nem nézték volna jó szemmel, ha a kartellezést megúszták volna a bankok.

Voltak enyhítő körülmények

A versenyhivatal mindezért hét bankra összesen 954 millió forint (a Budapest Bank Zrt.-re 188 millió, az OTP Bankra 281 millió, az MKB-ra 84 millió, a CIB-re 91 millió, az Erstére 107 millió, a K&H-ra 127 millió, az ING-re 90 millió), a két kártyatársaságra 477-477 millió forint bírságot szabott ki.

A bírság alapjául a 2004-2007 években országosan kifizetett bankközi jutalék jogcímen az összes kibocsátó banknál befolyt teljes összeget vette a versenyhatóság. A bírságösszegek megállapításánál a GVH figyelembe vette az érintett bankok 1996-os és a mai piaci súlyát egyaránt.

A hivatal jelentős enyhítő körülményként értékelte, hogy a felek együttműködtek a hatósággal, jelentős anyagi terhet jelentő kötelezettségvállalási javaslatot dolgoztak ki, és a részben hasonló megállapodásokat az EU-bizottság ez idáig nem sújtotta bírsággal.

A GVH szerint 2008 július 1. óta (ekkor mondták föl a bankok a versenykorlátozó megállapodásukat) csökkentek a bankközi jutalékok.

Sokba került a kereskedőknek

A kereskedő még így is magasnak találják: nagyon magasnak tartják a kisvállalkozók a 1,5-2,5 százalékos díjat, amit kártyás fizetésnél kell megfizetniük. A díj, ami elfogadható lenne számukra, az maximálisan 0,5 százalék – válaszolta az FN.hu kérdésére korábban Géresi György, az IPOSZ alelnöke.

Nem elfogadható, hogy a bankok megegyeztek az egymás közötti kártyás tranzakció minimális díjáról. Ha a versenyszférában egymás közötti megállapodások, tömörülések jönnek létre, akkor természetes, hogy a GVH megbünteti őket – tette hozzá Géresi György.

Lapunk kérdésére a GVH sajtótájékoztatóján elmondták: a magyar törvények szerint nem tilthatják meg a kártyatársaságok a kereskedőknek, hogy a vásárlóiknak készpénzfizetési kedvezményt adjanak.

Nem értenek egyet

Nem ért egyet a GVH OTP Bankot is elmarasztaló döntésével a pénzintézet, de a bírságot befizeti – mondta Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese a Mastercarddal közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten csütörtökön – tudósított az MTI.

A Mastercard részletes véleményét a határozat kézhezvétele után fejtik ki – mondta a távirati iroda szerint Gauder Milan, a Mastercard Europe Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős igazgatója

Ajánlott videó

Olvasói sztorik