Üzleti tippek

Nincs padlón a reklámszakma

Nem fektette padlóra a krízis a magyar reklámszakmát, de nagyon el kell gondolkodni a folytatáson, vadonatúj módszerek kellenek – hangsúlyozta Nagy Bálint, a Magyar Reklámszövetség elnöke az egri Reklámkonferencián.

Az idén a múlt évhez képest várhatóan 20 százalék feletti lesz a hazai reklámpiac visszaesése – vázolta a helyzetet az egri Országos Reklámkonferencián tartott beszédében Nagy Bálint, a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) elnöke. A válság korántsem egyformán érint az egyes ágazatokat, a leginkább az autóipar és a pénzügyi szektor szenvedi meg a következményeit. A médiumok közül a nyomtatott sajtót jobban érintette a válság, mint például a felszálló ágban lévő internetet.

A hazai reklámpiac következő évének alakulásával kapcsolatban nem bocsátkozott becslésekbe az MRSZ elnöke, annyit azonban elmondott, ahogy a gazdaság kezd kilábalni a válságból, a reklámpiac is követi majd. Nagy Bálint hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bár nem fektette padlóra a krízis a magyar reklámszakmát, a következő években vadonatúj módszerekre, újításokra lesz szükség.

Az idén 17. alkalommal megrendezett Országos Reklámkonferencia vezérmotívuma ezúttal az inspiráció, amelynek aktualitását a 2009-es gazdasági környezet adja. A 22-23-án zajló konferencián 12 szekcióban a marketing kommunikáció összes területéről közel 90 előadó elemzi a kialakult helyzetet és a lehetőségeket.

Halász Gyula, az ADCH elnöke a válság következményeivel kapcsolatban elmondta, hogy a nemzetközi rekklámfesztiválokra szóló nevezések száma 15-30 százalékkal esett vissza az idén.

Franco Moretti az ADC*Europe elnöke a „The Cup 2008” legkiválóbb kreatív alkotásainak bemutatásán keresztül személéltette kedd délelőtt a konferencia mottójául szolgáló eredményes inspirációs folyamatot. Ahhoz, hogy a reklámszakma fellendüljön a jövőben, a jelenleginél is erősebb kreativitásra lesz szükség – tette hozzá a szakember.

A válság hazai reklámpiacra gyakorolt hatását jó érzékelteti az ORTT Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézete Magyarországi Médiapiaci Körkép 2008 című kiadványa is. A tanulmány erre az évre 15-30 százalékos visszaesést jósol 2008-hoz viszonyítva ebben a szegmensben, és a szerzők szerint a recesszió akár 2014-ig is eltarthat. A tanulmány szerint az idei év alakulásánál is érdekesebb kérdés, hogyan változik 2010-ben és utána a helyzet, az „unalmas” elmúlt 4-5 évhez képest ugyanis sokkal több külső gazdasági-politikai tényező befolyásolja a médiapiacot.

A 2010-es év ugyanis nem egyszerűen választási év, amely csak kismértékben szokott a reklámpiacra hatni, de a 2009-ben kezdődött kormányválság és EP-kampány után politikai bizonytalanság okozta társadalmi és gazdasági kérdések miatt inkább a 2009-es trendek megerősítésének tekinthető, s mint ilyen, különösen érdekes – áll a tanulmányban. E változások általában nem hagyják érintetlenül a fogyasztói piacokat sem, és a világgazdasági válsággal való együtthatása különösen kiszámíthatatlan eredményeket hozhat. Éppen ezért a szerzők megfogalmazása szerint inkább a hét szűk esztendő képe körvonalazódik a hazai médiapiacon (is), mint egy virágzó iparág képe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik