Üzleti tippek

Jobban megéri majd a Széchenyi-kártya

Nagyobb állami kamattámogatásra már jövőre, beruházási célú a Széchenyi-kártyához hasonló konstrukciójú hitelre valószínűleg csak később számíthatnak a vállalkozók.

4-5 százalékos is lehet a jövőben a Széchenyi-kártya állami kamattámogatása – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az FN.hu-nak kedden a 120 ezredik Széchenyi-kártya átadása alkalmából rendezett ünnepségen.

A kamattámogatás nagy valószínűséggel már jövőre ekkora lesz, mert a kormány ígéretet tett erre, jelentette ki Parragh László. Hangsúlyozta, hogy a Széchenyi-kártya programja kormányokon átívelő.

Ugyancsak tárgyalnak a kormányzattal beruházási célú, a Széchenyi-kártyához hasonló mértékű állami támogatású hitel bevezetéséről, ennek részletei azonban még nem tisztázottak. A kamaraelnök szerint a piac megmozdításához legalább évi ezer milliárdos (a GDP 4 százalékát kitevő) beruházási forrást kellene a vállalkozások rendelkezésére bocsátani, ami a 4 százalékos kamattámogatással mindössze 40 milliárd forintos többletkiadást jelentene az államnak. A költségvetés számait ismerve azonban Parragh nem tartja valószínűnek, hogy erre a célra már jövőre lenne keret.

A Széchenyi-kártya sikere töretlen, a válság idején sem csökkent népszerűsége, éppen ellenkezőleg. 2002 óta 700 milliárd forint folyószámla hitelt helyeztek ki ebben a konstrukcióban, s a 150 ezer igénylőből 120 ezer vállalkozó jutott forráshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik