Üzleti tippek

A kóla még érték, a bankok már nem

Változatlanul a Coca-Ciika a világon a legértékesebb márka, legalábbis a Business Week/Interbrand 2009-es rangsora alapján. A legnagyobb vesztesek a pénzügyi szektorból és az autóiparból kerültek ki.

A világot sújtó gazdasági válság legnagyobb kárvallottjai a márkaérték listánkon is a pénzügyi szektor szereplői. A 2008-as rangsorban az American Express számít továbbra is a legértékesebb pénzügyi márkának, ám ez a márka is a 15.-dik helyről a 22.-re csúszott egy év alatt. Azaz a márka értéke 32 százalékkal rosszabb, mint egy évvel korábban. Nem volt ilyen „szerencsés” a Citi, amely a 19.-ről a 36.-dik helyre esett vissza, vagy a UBS, amelynek márkaértéke 50 százalékot zuhant. Meglepő módon a rangsorban nem került hátrébb a JP Morgan és a Goldan Sachs sem, noha mindkét cég márkaértéke jelentősen megtépázódott az utóbbi egy évben.

A válság másik nagy károsultja az autóipar. Érdekesség, hogy a legnagyobb zuhanást a Harley Davidson könyvelhette el (43 százalék). Igaz, a General Motors márka nem, csak a vállalat által készített brandek szerepelnek a listán, amelyek szintén jelentősen veszítettek értékükből. Nem úszta meg az értékcsökkenést a Toyota, a Ford és a Honda sem.

A lista első tíz helyezettje változatlan a 2007-hez képest, csupán néhány hely cserélődött fel. A Coca-Cola, IBM, Microsoft, GE, Nokia ötöse tartotta magát, a gyorsétterem-óriás McDonald’s viszont két helyet javított, s így került a hatodik helyre, s szintén jobban szerepelt a Google, amelynek márkaértéke mintegy 25 százalékkal ért többet 2008-ban, mint egy évvel korábban.

Ugyancsak érdekessége a rangsornak, hogy a McDonald’s mellett több gyorsétterem-lánc is előre menetelt: a KFC a 61.-dik helyen végzett a korábbi 64.-dikkel szemben, a Burger Kinget pedig új szereplőként köszöntötték a 93.-dik helyen. A Pizza Hut és a sokak szerint kissé túlértékelt Starbucks viszont hátrébb csúszott.

Érdekesen alakult a luxusmárkák sorsa is a lajstromban. Míg egyes brandek, mint például a Louis Vuitton, a Gucci, a Chanel vagy a Rolex megérezték a válságot, addig a Hermés javított, a Burberry és a Ralph Lauren pedig bekerült a sokak által irigyelt százas rangsorba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik