Üzleti tippek

Nemzetközi adó a pénzügyi tranzakciókra?

A harmadik világ fejlődésének támogatására és a szegénység elleni küzdelem finanszírozására a pénzügyi tranzakciókat érintő nemzetközi adót szorgalmaz Franciaország. Bernard Kouchner külügyminiszter szerint Nagy-Britannia is támogatja az elképzelést.

A 0,005 százalékos banki illeték az első becslések szerint 20-30 milliárd eurós bevételt jelentene világszinten – mondta a francia diplomácia vezetője a Les Échos című francia gazdasági napilapban csütörtökön megjelent interjúban.

– Nagyon hiszek abban, hogy egy ilyen nemzetközi szolidaritási hozzájárulásból lehetne a fejlődést finanszírozni, és ezt már régóta hangoztatom – hangsúlyozta Kouchner. Elmondta azt is, hogy Nicolas Sarkozy államfő támogatja az ötletet, s Nagy-Britannia is hajlandó az elképzelésen dolgozni annak az 58 országot tömörítő munkacsoportnak a keretében, amely októbertől Párizsban a harmadik világ támogatására újfajta lehetőségeket fog megvitatni.

Kouchner azonban nem hiszi, hogy javaslata már az ENSZ kedden megkezdődött 64. közgyűlése elé kerülhetne megvitatására. – Több idő, megértés és türelem kell – véli a külügyminiszter. De a megfelelő pillanatban véleménye szerint a tervhez az ENSZ hozzájárulására is szükség lesz, mert “semmi sem valósítható meg világszintű konszenzus és döntés nélkül”.
Kouchner elképzelése szerint egy 1000 eurós átutalás esetében a 0,005 százalékos illeték 5 eurócent lenne, amit a bankoknak kellene kezelniük.

A közelmúltban Peer Steinbrück német pénzügyminiszter is hasonló javaslatot tett, és arra kérte a húsz legnagyobb ipari és fejlődő országot (G20), hogy a pénzügyi piacokkal fizetessék meg a gazdasági világválság költségeinek egy részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik