Üzleti tippek

APEH-ellenőrzés a friss vállalatoknál

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az első félévben a 23,5 ezer jogelőd nélkül újonnan alakult vállalkozás 26,8 százalékánál, 6.300 cégnél végzett megelőző vizsgálatot. A revízió 630 esetben kezdeményezte az új vállalkozás adószámának felfüggesztését - közölte az adóhatóság.

Az APEH az idén is kiemelten figyel az újonnan alakult társaságokra, a kiválasztott adózóknál a helyszínen vizsgálja a bejelentett adatok egyezőségét. Az adóhatóság sajtóközleménye szerint eddig a cégek székhelyével és az ügyvezetők személyével akadt a legtöbb gond. Az APEH minden olyan esetben felfüggesztette a társaság adószámát, illetve a képviselő ellen büntető feljelentést tett, amikor a bejelentett adatokkal nem egyezett a valóság.

A székhelyellenőrzések során az adóhivatal több esetben tárt fel szabálysértést és közokirat-hamisítást. A revizorok olyan esettel is találkoztak, amikor a bejelentett székhely egy tízemeletes bérház egyik lakása volt, amit további hét adózó is megadott címként. Az is előfordult, hogy a székhelyként bejelentett ingatlanon egy félkész ház állt, vagy üres telket találtak a megadott címen. Volt olyan eset is, hogy a bejelentett székhelycím egy kirándulóhely lakatlan épülete volt, de az is megtörtént, hogy a címben megadott utca nem is létezett.

Az ilyen címen bejelentett társaságok ügyvezetője általában hajléktalan vagy olyan ember, akiről kiderül, hogy nem sok köze van a vállalkozáshoz, és az ügyintézéshez sem. A székhely címén az ingatlanok tulajdonosai az esetek többségében nem is hallottak még az oda bejelentett társaságról, és nem adtak engedélyt senkinek sem arra, hogy ingatlanjukat a vállalkozás székhelyeként tüntessék fel.

Az ellenőrzések tapasztalata szerint e társaságok alapításának elsődleges célja fiktív számlák kibocsátása. Az APEH a jövőben is minden ilyen esetben intézkedik a társaság adószámának felfüggesztéséről, a társaságok képviselője ellen pedig büntető feljelentést tesz – figyelmeztet az adóhatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik