Üzleti tippek

APEH-ellenőrzés a friss vállalatoknál

admin

2009. 09. 17. 18:32

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az első félévben a 23,5 ezer jogelőd nélkül újonnan alakult vállalkozás 26,8 százalékánál, 6.300 cégnél végzett megelőző vizsgálatot. A revízió 630 esetben kezdeményezte az új vállalkozás adószámának felfüggesztését - közölte az adóhatóság.

Az APEH az idén is kiemelten figyel az újonnan alakult társaságokra, a kiválasztott adózóknál a helyszínen vizsgálja a bejelentett adatok egyezőségét. Az adóhatóság sajtóközleménye szerint eddig a cégek székhelyével és az ügyvezetők személyével akadt a legtöbb gond. Az APEH minden olyan esetben felfüggesztette a társaság adószámát, illetve a képviselő ellen büntető feljelentést tett, amikor a bejelentett adatokkal nem egyezett a valóság.

A székhelyellenőrzések során az adóhivatal több esetben tárt fel szabálysértést és közokirat-hamisítást. A revizorok olyan esettel is találkoztak, amikor a bejelentett székhely egy tízemeletes bérház egyik lakása volt, amit további hét adózó is megadott címként. Az is előfordult, hogy a székhelyként bejelentett ingatlanon egy félkész ház állt, vagy üres telket találtak a megadott címen. Volt olyan eset is, hogy a bejelentett székhelycím egy kirándulóhely lakatlan épülete volt, de az is megtörtént, hogy a címben megadott utca nem is létezett.

Az ilyen címen bejelentett társaságok ügyvezetője általában hajléktalan vagy olyan ember, akiről kiderül, hogy nem sok köze van a vállalkozáshoz, és az ügyintézéshez sem. A székhely címén az ingatlanok tulajdonosai az esetek többségében nem is hallottak még az oda bejelentett társaságról, és nem adtak engedélyt senkinek sem arra, hogy ingatlanjukat a vállalkozás székhelyeként tüntessék fel.

Az ellenőrzések tapasztalata szerint e társaságok alapításának elsődleges célja fiktív számlák kibocsátása. Az APEH a jövőben is minden ilyen esetben intézkedik a társaság adószámának felfüggesztéséről, a társaságok képviselője ellen pedig büntető feljelentést tesz – figyelmeztet az adóhatóság.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.