Üzleti tippek

Jönnek a korlátlan felelőtlenségű társaságok

Azt szorgalmazza az igazságügyi tárca, hogy nyugati mintára Magyarországon is lehessen kft.-t alapítani törzstőke nélkül, ezért kezdeményezi a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény módosítását. Az érdekvédő és a követelésbehajtó szerint már eddig is túl liberális volt a cégalapítás, és ezzel a lépéssel tovább szaporodna a csalók száma.

A könnyített alapítású korlátolt felelősségű társaság (k-kft.) nem új cégforma lenne, hanem a kft. altípusa. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) indoklása szerint a törzstőke nélküli kft. alapítással javítható lenne a magyar kis- és középvállalkozások versenyképessége.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) véleménye szerint a törzstőkeminimum nélküli kft.-alapítási törvény nem a kkv-kat fogja versenyképesebbé tenni, hanem a szélhámosokat, a számlagyártókat fogja segíteni abban, hogy papíron legalizálják, amit csinálnak, – és abban, hogy aztán ne fizessenek adót. Hasonló véleményen van saját tapasztalatai alapján a követelésbehajtással foglalkozó DirektInfo Kft. is.

Kell-e a még könnyebb piacra jutás?

A javasolt módosítás illeszkedik a vállalkozások piacra lépését egyszerűsítő nemzetközi tendenciákhoz – írta az FN.hu kérdésére az IRM. Másrészt a legjobban a társaság alapítói képesek megállapítani, hogy mekkora a vállalkozásuk tőkeszükséglete, ezért nem kell azt központilag meghatározni. A lehetőség elsősorban azoknak a kis- és középvállalkozásoknak jelenthet segítséget, amelyeknek kevés induló tőke is elég (pl. szolgáltatók) – érveltek.

cégalapítási láz

A KSH legfrissebb adatai szerint 1,625 millió vállalkozás van Magyarországon.

Ehhez a vállalkozásszámhoz a keresőképesek száma mintegy 2,3 millió.

Ha minden vállalkozás más személyhez kötődne, az azt jelentené, hogy a keresőképesek 70 százaléka vállalkozó.

Nem a törzstőkével van a baj, ha cégalapításra kerül a sor – állította Vonnák Sándor ácsmester, az IPOSZ Felügyelő Bizottságának elnöke, hanem azzal, hogy mi lesz utána. Az nem segít a kkv-k versenyképességén, ha valaki megalapíthatja a kft.-jét törzstőke nélkül, mert sokkal inkább azzal van a gond, hogy rengeteg az elvonás, a járulék, az adminisztráció.

Már az 500 ezer forint törzstőke is nagyon alacsony összeg volt – mondta Vonnák Sándor, akivel egyetértett a DirektInfó ügyvezetője, Csatlós Csilla. Az online cégalapítás is túl liberális – tette hozzá a követelésbehajtó. Igenis kelljen a vállalkozásalapításhoz tőke vagy megtakarítás, különben csak a visszaélések száma nő – szögezte le.

Számít-e a jegyzett tőke?

Jönnek a korlátlan felelőtlenségű társaságok 1

A kft.jegyzett-tőkeminimumának eltörlését ellenzők általában a közelebbről meg nem határozott “visszaélésektől” tartanak az IRM szerint, valamint attól, hogy a vállalkozások a hitelezőik rovására tevékenykednek. A valóság ezzel szemben az, írta a tárca, hogy a hitelezővédelmet nem szolgálja az előírt minimális jegyzett tőke. Később meg is magyarázza, miért.

fizetési morál

Nemzetközi felmérés szerint a magyar cégek 21 százaléka fizet időre, és ezzel utolsók vagyunk a felmérés listáján.

Csatlós Csilla saját tapasztalata szerint a cégek 10 százaléka sem fizet időre.

Csatlós Csillának az az érzése a törzstőke nélküli kft.-alapításhoz hasonló javaslatok hallatán, mintha a jogalkotók nem látnák, mi folyik az országban.

Mintha nem hallanának a cégeltüntetésekről, a felszámolásokról, csődökről, arról, hogy mennyire későn fizetnek egymásnak a magyar cégek, hányan futnak hiába a pénzük után, s nem működik a cégvezetői felelősségre vonás sem.

Eddig sem volt akadály az ötszázezer forint. De legalább ha valakinek nem volt ennyi pénze kft. alapítására, az kölcsönkért rá. Most már ennyi fáradságot sem kell vennie. És nem is kell felelnie a törzstőke összegéig.

Nullaforintos felelősség?

Jönnek a korlátlan felelőtlenségű társaságok 1

A törzstőke nélküli kft. ugyanúgy felel a cég adósságáért, ahogy teszi ezt más cég is. A tagok mögöttes felelőssége ugyanakkor csak a törzsbetét tulajdonosa által befizetett összeg erejéig terjed, ami k-kft.-nél nulla forint is lehet, s ez így rendben is volna az IRM szerint. Kiemelték, a hitelező felelős azért, hogy kinek és milyen kondíciókkal nyújt hitelt. Döntésében pedig éppen eléggé segíti őt a kötelezően használt k-kft. megnevezés, valamint a cégadatok nyilvánossága, elektronikus hozzáférése.

megszűnt cégek

2009-ben eddig majdnem húszezer cég szűnt meg. (10 200 felszámolás, 9200 végelszámolás, pár tucat csőd.)

A követelésbehajtó szerint év végén mindig több cég szűnik meg, mint év közben.

A nullaforintos felelősség nem felelősség – jelentette ki Csatlós Csilla. Ha valakinek nincs 500 ezer forintja kft.-re, most is alapíthat egyéni vállalkozást, vagy bt.-t kevesebből. Persze akkor azt is vállalnia kell, hogy a teljes vagyonával felel működéséért. „Nem hiszem, hogy bármilyen hozzáadott értéke lenne ennek az új szabálynak” – közölte a követelésbehajtó cég vezetője. De egy tisztességtelen cégalapítónak az eddigieknél is nagyobb mozgástere lesz.

Hitelezővédelmi szempontok

Mind szélesebb körben kell biztosítani a cégek hiteles üzleti adatainak naprakész, gyors és ingyenes megismerhetőségét. Ésszerű időn belüli el kell bírálni a jogvitákat és az ítéletben foglaltakat gyorsan ki kell kényszeríteni a hitelezők védelmében – írta a tárca. Olyan korszerű csődjogra van szükségük a hitelezőknek, mely az adósnak és a hitelezőnek is garanciát nyújt. Fontos, hogy megfelelő szankciórendszer büntesse a csalárd cégvezetőket.

Csatlós Csilla nem mondta, hogy a tárca által felsoroltakra ne lenne szükség, éppen ellenkezőleg. Csak azt látja, a gyakorlatban nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy eltervezik. Példaként megemlítette, egy 2007-es cégvezető felelősségre vonási ügyében még csak pár napja jutottak el a vádemelésig.

Jönnek a korlátlan felelőtlenségű társaságok 1

A követelésbehajtó szakember nem tartotta valószínűnek, hogy életbe lépjen a k-kft.-alapítás lehetősége, amíg ilyen rossz a fizetési fegyelem az országban.

A könnyített alapítású kft. ismérvei

– alapítható, amennyiben a társaság törzstőkéje nem éri el a törvényben kft.-kre meghatározott minimális összeget, ami most ötszázezer forint (korábban volt egy és hárommillió forint is).
– a könnyített alapítású korlátolt felelősségű társaság elnevezést, vagy annak „k-kft.” rövidítését a társaság cégnevében fel kell tüntetni.
– a törzsbetétek mértéke százezer forintnál kevesebb is lehet, és nem kell tízezerrel oszthatónak lennie. A tagok vagyoni hozzájárulása nem állhat nem pénzbeli hozzájárulásból.
– bejegyzésére csak azután kerülhet sor, ha a bejegyzési kérelem benyújtásáig minden pénzbeli hozzájárulást a társaság javára befizettek.
– saját tőkéjéből a tagok javára kifizetést csak akkor teljesíthet, illetve a tagokat osztalék és osztalékelőleg csak abban az esetben illeti meg, ha a könnyített alapítású társaság törzstőkéje eléri a törvényben kft-kre meghatározott minimális összeget, ami most ötszázezer forint
– a k-kft. korlátolt felelősségű társaságként működhet tovább, amennyiben törzstőkéje eléri a törvényben kft-kre meghatározott minimális összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik