Üzleti tippek

Egy éve omlott össze a Lehman Brothers

Egy éve dőlt be a Lehman Brothers, Amerika egyik legnagyobb globális pénzpiaci cége. A csődvédelem bejelentése nyomán vált egyértelművé a gazdasági világválság. A témáról Szalay-Berzeviczy Attila írását az FN.hu-n olvashatja majd!

Épp egy éve, 2008. szeptember 15-én kért csődvédelmet a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, és egyben a világ egyik legnagyobb brókercége, a Lehman Brothers Holdings Inc., miután a jelzálogpiaci válság miatt óriási veszteségeket szenvedett el. A Lehman csődje nyomán az OTP árfolyama zuhanni kezdett Budapesten, ezzel a BUX-indexet is lefelé húzta a bankpapír.

Ezt a válságot már nem élte túl

A 158 éves cég – amely már a vasúti csődöket is túlélte az 1800-as években, aztán átvészelte az 1929-33-as nagy gazdasági világválságot, és egy évtizeddel ezelőtt a Long-Term Capital Management bedőlését is -, tavaly a 11. törvénycikk alapján csődvédelmet kért a manhattani Amerikai Csődbíróságon.

A Lehman összeomlása nem volt meglepő, hiszen a cég 613 milliárd dollár adósságot halmozott fel. Az anyavállalat összeomlott, de a csődvédelmi kérelem nem vonatkozott a leányvállalatokra. Hasonló helyzet alakult ki a Merrill Lynch cégnél is.

A Fed 2008. szeptember 16-án 87 milliárd dollár hitellel segítette a JFMorgan Chase-t, hogy a Lehman Brothers tartozásait kiváltsa. Az AIG cég miatt még ezen a napon újabb 85 milliárd dolláros áthidaló hitelt adott időszaki megoldásként a Fed.

Családi vállalkozás

1844-ben a 23 éves Henry Lehman, egy német marhakereskedő fia, az Amerikai Egyesült Államokba emigrált, majd Montgomeryben telepedett le. “H. Lehman” néven nyitott boltot, 1847-ben testvére, Emanuel Lehman érkezésével “H. Lehman and Bro.” lett a cég neve. Harmadik fivérük, Mayer Lehman is csatlakozott hozzájuk, így 1850-ben újra átnevezték a céget, így született meg a “Lehman Brothers”.

A témáról a BÉT egykori vezetőjének, Szalay-Berzeviczy Attilának írását hamarosan olvashatja az FN.hu-n!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik