Üzleti tippek

Megkezdődött a tokaji szüret

A legkorábban érő muskotályos szőlő szedésével szombaton megkezdődött a szüret Tokaj-Hegyalján; a történelmi borvidéken összességében mintegy 350 ezer mázsa terméssel számolnak a gazdák - mondta Marcinkó Ferenc a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke az MTI-nek.

A borvidék legnagyobb felvásárlója, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. a sárgamuskotály kilójáért 60 forintot fizet, a többi korai szőlő ára 55 forint. A muskotályosból 10 ezer mázsányi kerülhet a présházakba. A TK Zrt. mintegy kétezer termelővel áll kapcsolatban, tőlük összesen 95 ezer mázsa szőlő átvételét tervezik ebben az idényben.

Marcinkó Ferenc elmondta: becslések szerint az idén hozzávetőleg 350 ezer mázsa szőlő teremhet, és bár ez csaknem ötödével kevesebb mint az elmúlt évben, a felvásárlók – miután a történelmi borvidéken kezdődött legkésőbb a szüret – ide már kevesebb pénzzel érkezhetnek, miután más borvidéken már bevásároltak. Ez akár azt is jelentheti, hogy 50-100 ezer mázsa szőlőnek nem lesz vevője – tette hozzá.

Nem kedvez a helyzetnek az sem, hogy még a tavalyi bor túlnyomó hányada is a pincékben van. Marcinkó Ferenc a lepárlási támogatás igénybevételében látja a megoldást, azzal ugyanis kivonhatnák a borfelesleget a piacról.

A hegyközségi elnök attól tart, hogy a hosszú ideje tartó nehézségek miatt mind több gazda igényli majd a kivágási támogatást, ami eddig nem volt jellemző a borvidékre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik