Üzleti tippek

Vizsgálat indulhat az Opel-eladás ügyében

A tisztességes verseny szabályainak betartását, az állami támogatások folyósításának európai uniós megfelelését tovább figyeli az Európai Bizottság az Opel autógyár esetében, miután az amerikai anyavállalat, a General Motors beleegyezett, hogy európai leányvállalatát eladja az osztrák-kanadai beszállítói konszernnek, a Magnának.

Az állami támogatások megítélésekor csakis gazdasági jellegű feltételek szabhatók ki, beleértve a befektetések és az üzem-átalakítások helyszínét is – szögezte le közleményében az uniós testület, burkoltan jelezve, hogy tudatában van azoknak a bírálatoknak, amelyek szerint az amerikai döntés mögött német nyomás, illetve kedvezményes állami segítségre tett berlini ígéret áll.

Az EU-tagországok közül elsősorban Belgiumban okozott csalódást a General Motors döntése, mivel így nagyon valószínűvé vált, hogy az Opel bezárja antwerpeni üzemét, miközben valamennyi németországit megtartja.

A belga kormányzat azt szeretné, ha az EU vizsgálatot indítana a GM és a Magna közti megállapodás ügyében. Az uniós bizottság aláhúzta, hogy folyamatosan figyeli a helyzetet, állandó kapcsolatban áll valamennyi résztvevővel, és amint a részletek ismeretessé válnak, kielemzi azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik