Üzleti tippek

Újabb sikertelen elnökválasztás

Továbbra sincs elnöke a Magyar Televíziónak (MTV), miután a péntek délutáni szavazáson Székely Ferenc nem kapta meg a szükséges számú szavazatot.

Az MTI információi szerint 17 támogató és 17 ellenszavazatot adtak le a közmédiumot felügyelő nagykuratórium tagjai. A helyszínen tartózkodó Székely Ferenc nem kívánta kommentálni a történeket, és úgy nyilatkozott, még nem döntötte el, hogy indul-e a következő pályázaton. Ezzel megismétlődött a második és a harmadik pályázat döntője: akkor is az egykori MTV-alelnök producer és a nagyobbik köztévé határon túli műsorainak szerkesztője kapta a legtöbb voksot, de Székely Ferencnek abban a két menetben nem sikerült megszereznie a jelöltté váláshoz szükséges kétharmados támogatást.

Ez volt a tisztségre kiírt hatodik pályázat azóta, hogy a testület 2007 őszén nem kezdeményezte, hogy újrázhasson a poszton Rudi Zoltán. Ő volt a médiatörvény 1995-ös elfogadása óta az első MTV-elnök, akinek sikerült kitöltenie négyéves megbízatását. (A médiatörvény erre egyetlen alkalommal ad lehetőséget.)

Az elnöktelenséget már a Fővárosi Bíróság is kifogásolta: tavaly novemberben felszólította a közalapítvány kuratóriumát, hogy harminc napon belül állítsa helyre a közmédium törvényes működését. Az eljárást a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte, arra hivatkozva: a Magyar Televízió Zrt. vezető tisztségviselőjének megbízatása 2008. március 4-én lejárt, a kuratórium pedig a médiatörvényben foglalt kötelességét megszegve a mai napig nem választott új elnököt, “így a társaságnak jelenleg nincs vezető tisztségviselője”.

A bíróság felhívta a cég figyelmét arra: ha a megadott határidőig nem tesz eleget a végzésben foglaltaknak, akkor – újabb eljárásban – mind a céget, mind annak vezető tisztségviselőjét maximum tízmillió forintos bírsággal sújthatja, “és ha a törvényes működés nem áll helyre, a céget megszűntnek nyilváníthatja”. “Nem tehetünk mást, kötelesek vagyunk megfellebbezni” – mondta akkor a döntésről Czeglédi László kuratóriumi elnök, aki szerint a bíróság olyan ügyben lépett, amiben – az elnökválasztási procedúrát egyébként aprólékosan szabályozó médiatörvény szerint – nincsen hatásköre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik