Üzleti tippek

Magyar mangalicát hamisítanak Japánban

Piaci feltételezések szerint "hamis" mangalicahúst szállítanak Magyarországról Japánba, ahol azt a piaci ár alatt értékesítik - mondta Kovács László, a szegedi Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója az AGRARHASZON.HU-nak. Összedőlhet a magyar piac.

“A múlt hét legvégén nagy felháborodással értesültünk arról a mangalica termékeink fő exportpiacának számító Japánból, hogy japán nagykereskedők magyar mangalicahúst kínálnak a japán piacon, rendkívül alacsony áron” – mondta a vezérigazgató.

A Pick elnök-vezérigazgatója szerint emiatt összedőlhet a kemény munkával kiépített mangalicapiac, ami a magyar mangalicának, a termelőknek és az ország imdidzsének is rendkívül rosszat tenne, nem beszélve a kézzel fogható gazdasági hátrányokról.

Kurrens termék

A Pick a magyar őshonos állatot, a mangalicát, mint kuriózumot vezette be a japán piacra. A piaci együttműködés nagy érdeklődés mellett, zökkenőmentesen fejlődött, ebből a kurrens termékből ebben az évben már nagyon jelentősnek számító, 20-30 tonna közötti mennyiséget tudott értékesíteni Japánban a Pick.

Csak bizonyítvány birtokában, egyértelműen beazonosítható módon jelölt terméket lehet mangalicának nevezni, a Pick azonnal informálódott, hogyan kerülhetett ilyen termék Japánba, mivel a Magyarországon működő Mangalica Szövetség a Picken kívül senkinek nem adott ki mangalicasertésre vonatkozó igazolást. Hamar egyértelművé vált: Japánba olyan termék derült ki Magyarországól, amelyre a szövetség nem adott ki igazolást. Feltételezések szerint az áru egy a kiskunfélegyházi cégtől származott.

Igazolással

“Lehet kivinni valódi mangalicahúst, de ezt a vonatkozó kormányrendelet alapján igazolással kell ellátni” – magyarázta Kovács László. Amennyiben valaki ilyen igazolással szerez be élőállatot, annak az ára jelenleg másfélszerese, mint a “normál sertésé” – tette hozzá.

A Pick Szeged Zrt. levélben kéri a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM) azonnali intézkedését abban, hogy vizsgálja ki és akadályozza meg az illegálisan kiszállított hús további kiáramlását, stegyen intézkedést arra vonatkozóan, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Továbbá vizsgálja meg, hogy valójában milyen módon is került ki illegálisan a termék és tartassa be az ide vonatkozó előírásokat és rendeleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik