Üzleti tippek

Áruházbezárási hullám Németországban?

Számos áruházat zárhatnak be hamarosan Németországban a válság hatása nyomán szakértők szerint.

A németországi Karstadt áruházlánc, illetve anyavállalata, az Arcandor csődje nyomán szakértők áruházbezárási hullámot jósolnak a következő években Németországban: a mintegy 200 Karstadt és Kaufhof áruház kétharmadát a következő években be kell zárni, így 45 német városban csak 60-70 maradna meg ezekből.

Nem bírják a versenyt

Az ezzel foglalkozó tanulmány szerint főként a kisebb német városokban tűnnek majd el az Arcandorhoz tartozó áruházak, csak a 200 ezer lakosnál többel rendelkező településeken van esély arra, hogy ezek bírják a versenyt az alacsonyabb árakon működő versenytársakkal.

Németország egyik legnépszerűbb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező áruházlánca, a Karstadt tulajdonosa, az Arcandor cég június elején kért csődvédelmet. A lépés következtében 43 ezer alkalmazott munkahelyét fenyegeti veszély. Szakértők szerint az ország eddigi legnagyobb csődjéről van szó. Ilyen nagyságrendű csődeljárás Németországban eddig még nem indult.

Előzőleg a német kormány elutasította az idegenforgalmi és kereskedelmi konszern csaknem 440 millió eurót kitevő rendkívüli hitelsegélyre, továbbá állami garanciavállalásra vonatkozó kérelmét. Angela Merkel kancellárral az élen ugyanis úgy ítélte meg, hogy a teljes mértékben fizetésképtelenné vált Arcandor csődje nem a jelenlegi gazdasági válság, hanem mindenekelőtt a vállalat korábbi vezetése által elkövetett mulasztások következménye. A kormány ugyanakkor nem tartotta elfogadhatónak az Arcandor által előterjesztett “jövőkoncepciót” sem.

Nincs újabb mentőakció

Az Arcandor – illetve a Karstadt – ügye Németországban nagy felzúdulást keltett. Az Opel – még mindig kockázatosnak tűnő – megsegítése után azonban valószínűvé vált, hogy a kormány az Arcandor esetében nem vállal újabb mentőakciót. Az Arcandorhoz tartozik a Quelle áruházlánc is, amelynek súlya ma már eltörpül az előbbi mellett. A Quellénél mintegy 8000 alkalmazott sorsa bizonytalan.

Az áruházak a csődvédelem bejelentése után is folytatták tevékenységüket. Merkel kancellár az alkalmazottakat biztosította arról, hogy a bérek kifizetését három hónapig, azaz augusztusig garantálják.

Ami a jövőt illeti, szó van arról, hogy az Arcandor, illetve annak egy része a Metro áruházlánccal olvad össze. A Metro konszern már korábban jelezte érdeklődését, s javasolta, hogy a Karstadt áruházakból mintegy 60-at megtartana.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik