Üzleti tippek

Tiltakozik az MTV

admin
admin

2009. 09. 03. 13:01

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Televízió vezetése a jövőre tervezett több mint 5 milliárd forintos támogatáscsökkentést. Az MTV-nél attól tartanak, az elvonások miatt nem tudnak majd fontos közszolgálati műsorokat elkészíteni az évtizedek óta megszokott időkeretben.

„A közmédiumokat fenntartó adófizető polgárok, a nézők szempontjából is elfogadhatatlan, ha jövőre drasztikusan, legkevesebb 5 milliárd forinttal csökkentik az MTV finanszírozására eddig fordított költségvetési összeget” – jelentette ki Medveczky Balázs ügyvezető alelnök, miután a Népszabadság tegnapi számában ismertette az elvonás tervét. Hozzátette: a közmédiumok működésében elérhetők megtakarítások, de ez nem lehet egyenlő az MTV megbénításával, azzal, hogy elveszik a vezető köztelevízió forrásainak csaknem 20 százalékát. Ez példátlan és ráadásul járhatatlan út, mert az indokolatlan megszorítások végső soron a minden eddiginél szükségesebb társadalmi párbeszédet számolhatják fel.

Az MTV az elvonások miatt nem tudna fontos közszolgálati műsorokat készíteni az évtizedek óta megszokott időkeretben – olvasható az adó közleményében. Veszélybe kerülne például a vidék életéről szóló regionális hálózat fenntartása, a hitéletet bemutató vallási, és a nemzetiségek mindennapjairól szóló kisebbségi műsorok léte.

Nagy Attila gazdasági igazgató szerint a 2010-re kilátásba helyezett megszorítás – ellentétben a lap állításával – csak arra alkalmas, arra viszont nagyon, hogy fenntartsa a politika érdekében álló költségvetési rövidpórázt. Ez a két jövő évi választás, a parlamenti és a helyhatósági voksolás nagy időtartamú, tehát sokoldalú közvetítését akadályozná meg – tette hozzá.

Megszorításokkal se lehet törvénytelenségre kényszeríteni a köztévét – jelentette ki a gazdasági igazgató. A médiatörvényt sértené ugyanis az a kormányzati „spórolási” terv, amely előírná, hogy az m2 csatorna adását műholdról ne sugározza az MTV.

Az is a nézők érdekében állna, hogy folytatódjon a digitális átállás. A tervezett megszorítások, a pénzkivonás viszont a megkezdett fejlesztések leállítását vonná maga után az MTV-ben. Ez azt is jelentheti, hogy ahelyett, hogy egyre több HD tartalom készülne Magyarországon, a csökkenne a korszerű technológia alkalmazásának aránya.

Nagy Attila gazdasági igazgató szerint lenne lehetőség a közmédiumok finanszírozását európai módon átalakítani. Erre az MTV több szakmai javaslatot is tett, de ezek egyelőre nem találtak meghallgatásra. A Magyar Televízió mégis bízik abban, hogy a költségvetési törvény elfogadásakor a gazdasági racionalitás kerekedik felül a politikai megfontolásokon.

Az MTV 2005 óta eredményesen gazdálkodik, 4 éve folyamatosan nyereséggel zár, míg az azt megelőző tíz évben 50 milliárd forint veszteséget halmozott fel – olvasható a televízió közleményében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.