Üzleti tippek

Mindent bukhatnak a figyelmetlen beszállítók

admin
admin

2009. 09. 03. 10:50

Sumákolásra ösztönözheti az adósokat az új csődtörvény – figyelmeztet Csatlós Csilla, a követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft. ügyvezetője. A gyanútlan hitelező minden követelését elbukhatja, ha az adósa nem értesíti a csődeljárás elindításáról, nem böngészi a Cégközlönyt, vagy éppen nem a megfelelő napilapot olvassa. Márpedig a törvényben előírt tájékoztatási kötelezettség elmulasztásáért maximálisan kiszabható 800 ezer forintos büntetés nincs arányban az elérhető nyereséggel, és ez nagy kísértést jelent majd a fizetési gondokkal küzdők körében.

Az új csődtörvény figyelmen kívül hagyja a követeléskezelő szakma gyakorlati tapasztalatait, és ennek eredményeként néhány passzusa kifejezetten az adósoknak kedvez – hangoztatja Csatlós Csilla.

Bár a szabályozás célja nyilván a tisztességes szándékkal elindított csődeljárások számának növelése, ez sajnos illuzórikus elvárás. Ahhoz ugyanis elsősorban a gazdasági feltételek hiányoznak, de a törvény sem segíti a cél elérését.

Várhatóan az adósok csődölnek
A hitelezők (beszállítók) például egyetlenegy csődöt sem kezdeményeznek majd, hiszen az eljárás időigényes, ami lehetőséget biztosít a vagyonkimentésre, ráadásul az adós hozzájárulása is szükséges hozzá – szögezte le a szakértő.

A csődeljárásokat tehát elsősorban az adósok (megrendelők) kezdeményezik majd, amiről öt munkanapon belül kötelesek hirdetményt elhelyezni két országos napilapban, a saját honlapjukon, és közvetlenül is értesíteniük kell a hitelezőt. Az információ természetesen a Cégközlönyben is megjelenik. A hitelezői igény bejelentésére a törvény 30 napot biztosít, de figyelem, a határidő túllépése jogvesztést eredményez.

Érdemes figyelni a csődhíreket
Akit adósa figyelmetlenségből, vagy szándékosan elmulaszt értesíteni, csak a sajtóból, ha szerencséje van, ismerősétől, vagy a követeléskezelőjétől szerezhet tudomást az eljárás megindulásáról. Ha nem olvas újságot, nincs szerencséje és követeléskezelője, jó esélye van a teljes pénze elvesztésére. Ráadásul a tájékoztatás elmulasztásának büntetési tételét 800 ezer forintban maximalizálták. Előre megjósolható, hogy az adósok szabálykövetési hajlandóságát a tartozás nagysága erősen befolyásolja majd – véli Csatlós Csilla.

Új szabály a követelések lejártára
A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a felszámolással szemben, ahol az elrendeléssel egyidejűleg minden követelés automatikusan lejárttá válik, a csődeljárásra más szabályok vonatkoznak.
Azok a hitelezők, akiknek a számlája a csődeljárás kezdő időpontját követően válik esedékessé, mindenkinél nagyobb veszélyben vannak, mivel a törvény számukra a fizetési határidő letelte után csak három napot biztosít az igénybejelentésre. Ezért nekik – függetlenül a számla lejáratától – a csődről való értesülésük után célszerű azonnal bejelenteniük a követelésüket.

Szeptember van, nemcsak az iskolásoknak, a vállalkozóknak is eljött a tanulás ideje. Meg kell ismerkedni az új előírásokkal, mert a mulasztást a bukszájuk bánja – figyelmeztet a követeléskezelő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.