Üzleti tippek

Mindent bukhatnak a figyelmetlen beszállítók

Sumákolásra ösztönözheti az adósokat az új csődtörvény – figyelmeztet Csatlós Csilla, a követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft. ügyvezetője. A gyanútlan hitelező minden követelését elbukhatja, ha az adósa nem értesíti a csődeljárás elindításáról, nem böngészi a Cégközlönyt, vagy éppen nem a megfelelő napilapot olvassa. Márpedig a törvényben előírt tájékoztatási kötelezettség elmulasztásáért maximálisan kiszabható 800 ezer forintos büntetés nincs arányban az elérhető nyereséggel, és ez nagy kísértést jelent majd a fizetési gondokkal küzdők körében.

Az új csődtörvény figyelmen kívül hagyja a követeléskezelő szakma gyakorlati tapasztalatait, és ennek eredményeként néhány passzusa kifejezetten az adósoknak kedvez – hangoztatja Csatlós Csilla.

Bár a szabályozás célja nyilván a tisztességes szándékkal elindított csődeljárások számának növelése, ez sajnos illuzórikus elvárás. Ahhoz ugyanis elsősorban a gazdasági feltételek hiányoznak, de a törvény sem segíti a cél elérését.

Várhatóan az adósok csődölnek
A hitelezők (beszállítók) például egyetlenegy csődöt sem kezdeményeznek majd, hiszen az eljárás időigényes, ami lehetőséget biztosít a vagyonkimentésre, ráadásul az adós hozzájárulása is szükséges hozzá – szögezte le a szakértő.

A csődeljárásokat tehát elsősorban az adósok (megrendelők) kezdeményezik majd, amiről öt munkanapon belül kötelesek hirdetményt elhelyezni két országos napilapban, a saját honlapjukon, és közvetlenül is értesíteniük kell a hitelezőt. Az információ természetesen a Cégközlönyben is megjelenik. A hitelezői igény bejelentésére a törvény 30 napot biztosít, de figyelem, a határidő túllépése jogvesztést eredményez.

Érdemes figyelni a csődhíreket
Akit adósa figyelmetlenségből, vagy szándékosan elmulaszt értesíteni, csak a sajtóból, ha szerencséje van, ismerősétől, vagy a követeléskezelőjétől szerezhet tudomást az eljárás megindulásáról. Ha nem olvas újságot, nincs szerencséje és követeléskezelője, jó esélye van a teljes pénze elvesztésére. Ráadásul a tájékoztatás elmulasztásának büntetési tételét 800 ezer forintban maximalizálták. Előre megjósolható, hogy az adósok szabálykövetési hajlandóságát a tartozás nagysága erősen befolyásolja majd – véli Csatlós Csilla.

Új szabály a követelések lejártára
A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a felszámolással szemben, ahol az elrendeléssel egyidejűleg minden követelés automatikusan lejárttá válik, a csődeljárásra más szabályok vonatkoznak.
Azok a hitelezők, akiknek a számlája a csődeljárás kezdő időpontját követően válik esedékessé, mindenkinél nagyobb veszélyben vannak, mivel a törvény számukra a fizetési határidő letelte után csak három napot biztosít az igénybejelentésre. Ezért nekik – függetlenül a számla lejáratától – a csődről való értesülésük után célszerű azonnal bejelenteniük a követelésüket.

Szeptember van, nemcsak az iskolásoknak, a vállalkozóknak is eljött a tanulás ideje. Meg kell ismerkedni az új előírásokkal, mert a mulasztást a bukszájuk bánja – figyelmeztet a követeléskezelő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik