Üzleti tippek

Kevesebb pénz a közszolgálati médiumoknak

Tíz százalékkal csökkentenék a közszolgálati médiumok támogatását a jövő évi költségvetésben, a legnagyobb vesztes az MTV lehet.

Míg az idén 53 milliárd forintnyi költségvetési pénzhez jutott a közszolgálati médiarendszer – a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda –, addig jövőre 5-7 milliárd forinttal megkurtítják az intézményeknek szánt támogatást – derül ki a Népszabadság összeállításából. A csökkentés azonban nem egyforma mértékben érinti az egyes közszolgálat médiumokat. A legnagyobb vesztes az MTV lehet, amelytől az idén kapott 9,5 milliárd forintnyi címzett támogatás több mint felét vonnák el. Költségcsökkentő tételként jöhet szóba, hogy nem hosszabbítják meg az MTV kettes csatornájának (m2) műholdas sugárzását. Kormánypárti források szerint a hosszabbítás pénzkidobás lenne, mivel a belföldet már az év vége felé lefedi az Antenna Hungária földfelszíni digitális műsorszórása, itt pedig jelen van az m2.

Nem csupán azért “spórolnának” a köztévén, mert az a legnagyobb tétel a közszolgálati médiumok büdzséjében. A szigorítás “válasz” is lehet a “mélyrepülésére”. Az MTV körül egyre gyakoribbak a botrányok, amelyek egy része pénzügyi természetű: az új székház körüli anomáliák (a felszereltség hiánya, a bérleti szerződés hátrányos rendelkezései), a menedzsment és a kuratórium egymásra mutogatása a vitás gazdasági-pénzügyi kérdésekben vagy a 300 millió forint feletti szerződések körüli szabálytalanságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik