Üzleti tippek

Hatodszor próbálkoznak elnökválasztással az MTV-nél

Hivatalosan ma kezdődik meg a Magyar Televízió (MTV) sorrendben hatodik elnöki pályázatának választási procedúrája. A közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége reggel tíz órától hallgatja meg a pályázókat.

A 15 tagú testület a korábban meghatározott menetrend szerint pénteken reggel ül össze ismét, hogy – kétharmados szavazataránnyal – jelöltet állítson a posztra. Ha ez sikerül, még tanácskozik a civilszervezetek 21 delegáltjával kibővült nagykuratórium, amelynek hasonló arányban kell rábólintania a személyi javaslatra, hogy négy évre hivatalba léphessen az új elnök. Az előző elnök mandátumának tavaly márciusi lejárta óta az ügyvezetés rekordja mellett még egy csúcsot felállított az MTV: soha nem kellett ennyi pályázatot kiírni a posztra.

A most futó, hatodik körben induláshoz szükséges csomagot öten vették fel, s mindannyian be is nyújtották elképzeléseiket e hét elején. (Most először nem tagja az érdeklődő csapatnak Rudi Zoltán, aki tavaly tavaszig irányította a nagyobbik köztévét.) Kuratóriumi elnökségi források megerősítették az MTI korábbi értesülését: az eddigi indulók közül Havasi János, az MTV határon túli szerkesztőségének vezetője, Pehi László, az MTV egykori nyugat-dunántúli stúdióvezetője, az MTV elnöki hivatalát korábban igazgató Rományi Béla és Székely Ferenc producer, egykori MTV-alelnök vette fel a pályázati csomagot. Közlésük szerint hozzájuk csatlakozott egy új, a médiaiparban ismeretlen versenyző: Jutasi Zoltán közgazdász, a KÉSZ holding korábbi vezérigazgatója.

Legutóbb március 11-én zárult eredménytelenül a procedúra. Akárcsak januárban, akkor is a médiavezetési tapasztalatokkal nem rendelkező, ám nagy nemzetközi cégeknél vezető beosztást korábban betöltő Sztaricskai Tamást jelölte szocialista, SZDSZ- és MDF-delegálti voksokkal az elnökség. A nagykuratóriumban azonban ismét nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a javaslat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik