Üzleti tippek

CNN-dokumentumfilm az osztrák-magyar határnyitásról

Magyarországon forgatta augusztusban a 20 évvel ezelőtti kelet-európai eseményeket feldolgozó történelmi sorozatának egyik epizódját a CNN. A hírtelevízió a szeptember 10-i műsorában foglalkozik a magyarországi eseményekkel.

A dokumentumfilmben felvételek láthatók az augusztus 19-i Páneurópai Piknikről, történelmi képsorokat mutatnak be a 20 évvel ezelőtti osztrák-magyar határnyitásról, és interjúk hangzanak el a mindent megváltoztató politikai események szemtanúival és résztvevőivel. A CNN Autumn of Change azaz a Változás ősze című, 20 évvel ezelőtti kelet-európai történéseket feldolgozó sorozatának szeptember 10-i adását a magyarországi történéseknek, a vasfüggöny néhány órára történő megnyitásának szenteli. Az akciónak köszönhetően 20 évvel ezelőtt a magyar-osztrák határon, Sopronpusztánál keletnémetek százai jutottak át Ausztriába. A világ legnézettebb hírtelevíziója augusztusban Magyarországon járt, hogy a szemtanúkkal és az egykori események szereplőivel találkozzon a soproni Páneurópai Pikniken, és az itt készült interjúkban, riportokban mutassa be Európa újraegyesítésének mozzanatait.

„A sorozat célja, hogy bemutassuk a 89 nyarán és őszén Európában végbemenő változásokat. Olyan tényeket szeretnénk elmondani, amiket mások még nem mondtak el az elmúlt húsz évben. Szerintem a magyar kormány által elért célt és a kockázatot, amit az ország akkoriban vállalt, még senki sem mutatta be igazán a világnak. Nem tudom, van-e még egy olyan ország a történelemben, amelyik mindent kockára tett azért, hogy egy másik ország menekültjein segítsen. Ebben a kormány és a társadalom minden rétege kivette a részét” – nyilatkozta a Magyar Televíziónak a forgatást vezető Fred Pleitgen, a CNN tudósítója.

A magyar történésekről készült félórás dokumentumfilmben egyebek közt interjút láthatunk Németh Miklós akkori miniszterelnökkel, illetve a szuperhatalmak akkori vezetőivel, Mihail Gorbacsovval és George H.W. Bush-sal. A filmben az úgynevezett kisemberek, a határnyitásban részt vevő, összezavart határőrök és maguk a menekültek is megszólalnak, akik egy egyszerű piknik során új történelmi dimenzióba léptek, valamint szemtanúi lehetünk a budapesti és prágai követségek ostromának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik