Üzleti tippek

Pszichés probléma a kényszeres vásárlás

admin
admin

2009. 08. 31. 10:10

A nyugatnémetek nyolc, a keletnémetek hat százaléka hajlamos a kényszeres vásárlásra: ők sokkal több árut vesznek, mint amennyit megengedhetnénekmaguknak. A kóros shoppingolás mélyebben gyökerező pszichés zavart tükrözhet - derül ki egy friss német kutatásból.

Az erlangeni egyetemi klinika orvosa és pszichológusa, Astrid Müller tanulmányában harminc kényszeres vásárló pszichés állapotát hasonlította össze egészségesekével, illetve táplálkozási zavarral küzdőkével.
Az eredmény rávilágított arra, hogy a kényszeres vásárlóknak nem csak súlyos adósságaik vannak, de gyakran depressziósak, szoronganak és személyiségzavarban szenvednek – olvasható a német Yahoo hírportálján, amely a Psychotherapie Psychosomatik und Medizinische Psychologie című pszichológiai szaklapban megjelent beszámolót ismertette.

A kényszeres vásárlók 80 százalékát súlyos szorongások gyötörték, 63 százalékuk volt depressziós, 23 százalékuk táplálkozási zavarral bajlódott. Ez jelzi, hogy a kóros vásárlás fokozottan együttjár más pszichés zavarokkal. Az is lehetséges, hogy a kényszeres vásárlás nem is önálló jelenség. „Az itt vizsgált szűk közösségről elmondható, hogy súlyos pszichés gondokkal küzd, ezért meg kell vizsgálni, hogy a kóros vásárlás nem kísérőjelensége-e a többi pszichés betegségnek” – írta Müller.

A kényszeres vásárlók rendszeresen ellenállhatatlan vágyat éreznek szükségtelen áruk beszerzésére, amelyek jócskán meghaladják pénzügyi lehetőségeiket. A német pszichológus által vizsgált összes érintettnek voltak adósságai, átlagosan 45 ezer eurós összegben. Tanulmányok valószínűsítik, hogy a kényszeres vásárlást nem lehet gyógyszerekkel kezelni, csupán viselkedésterápiával.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.