Üzleti tippek

Magyarország legőrültebb cégnevei

A Tré-Fa Bt., Vicc Kft., Poén Kft., Fikarc Bt. Prof-IQ Bt. Gagyimami Kft. Szevasz Gyula Kft. létező cégek, mégsem az a jellemző a cégnévválasztásnál, hogy a humor vagy az ötletesség is szempont legyen. Inkább komolyak a cégalapítók. Pedig egy jópofa ötlet gyors, tartós ismertséget hozhat, megalapozhatja a hosszú távú sikert. Persze az is benne van a pakliban, hogy a neve miatt komolytalannak gondolhatnak egy céget. A FN.hu eredetsztorikat keresett.

Ötletes a számvitellel, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenységgel foglalkozó cégnek a Mindegy 111 Bt. név, akárcsak a faiparban utazónak a Fajankó Kft., vagy az ajándéktárgyakat gyártónak a Tréfagyár Kft. Kevésbé érthető, hogy egy fodrászattal és szépségápolással foglalkozó vállalkozást miért hívnak Kapásból Bt.-nek, vagy egy grafikai stúdiót Almamag Bt.-nek, ill. egy mezőgazdaságban érdekelt társaságot Poén BT.-nek.

A cégbíróság szerint
A humor semmiképpen sem üldözendő vagy kizáró tényező a cégnévválasztásnál, feltéve hogy nem bántó, nem cikiző. A Fővárosi Cégbíróság vezetője, Kenesei Judit kifejezetten kedveli a kedveskedően humoros cégneveket, közülük is az olasz fagylaltot áruló Fagyitália neve tetszett neki a legjobban. Tapasztalata szerint kevés cég gondol névválasztáskor a humorra, inkább véresen komolyak.

Tizennyolc év alatt egyetlen olyan kétértelmű cégnévbejegyzési kérelemmel találkozott (egy bank neve szerepelt a cégnévben, igen negatív jelzővel összefüggésben), amit pejoratív tartalma miatt megkérdőjelezett. Névmagyarázat-kérésére a cégalapító visszalépett szándékától
(Montázs: FN/Rédley Tamás)

(Montázs: FN/Rédley Tamás)


Az aranyos

Cégalapításakor csupa olyan nevet talált ki Székely György, amely már foglalt volt, ügyvédje rendre visszadobta azokat. Váratlanul jött a nyerő ötlet: amikor egyszer segítség kért kislánya háti hordozóba emeléséhez, ki tudja miért, azt találta mondani a parkolóőrnek, segítse már fel a fikarcot. Akkor ugrott be neki, Fikarc legyen a nevük.

Merthogy fikarcnyi, vagyis kicsi a cég. Legtöbben humorosnak találják a névválasztásukat, de komoly pályázatnál már megkapta azt is, hogy magára valamit is adó fordítóiroda nem él ilyen névvel, ami inkább illik egy kocsmára. Hátrányt azonban sosem szenvedett fikarcságuk miatt.

Sokatmondó

A Sokasara Bt.nevére hívta még fel egyik olvasónk a figyelmünket. A csődértesítőben találkozott vele úgy féléve…

A jópofa és az ötletes
A miskolci illatszer- és vegyiáru-kereskedelemmel foglalkozó Szevasz Gyula Kft. névválasztása az üzletvezető köszöntéséből eredt, mindenki így nyit be hozzájuk. A telefont felkapó eladó elmondása szerint nagyon könnyen megjegyezték a nevüket, és a szokatlan elnevezés miatt hamar megismerte az üzletet az egész város. Éppen ezért már senki sem mosolyogja meg, ha elmondja, hol dolgozik.

A „professzor” is benne van, a „profi” is, és az is, hogy büszkék vagyunk az „IQ”-nkra, sorolja Koller Endre, a Prof-IQ Bt. cégvezetője. A párom adta a nevet, és mondhatom, nagyon okos női ötlet volt, teszi hozzá rögtön. Az ingatlanközvetítői tevékenységnél ugyan csak a Profi nevet használják, de például a piackutatási üzletágnál odateszik az IQ-t is. Ahogy a cégvezető fogalmaz, nagyon bejött nekik a név. Csak akkor van gond, ha valakinek nem túl magas az IQ-ja, mert az nem tudja leírni a nevüket, nevet.

A zavarba ejtő
Az online játékokat és honlapot készítő mikrovállalkozásnál több lehetőség is felmerült a névválasztásnál, végül baráti szavazáson a szocreál csengésű Központi Bitfeldolgozó Kft. lett a befutó. Németh András cégvezető azt mondja, néha mosolyognak rajta, de nincs igazán nagy hatása a nevüknek. Neki az tetszik, hogy a név mögé mindenki egy koros mamutcéget képzel.

A Gagyimami Kft. cégvezetője nem akarta elárulni, vajon csak a film járt-e az eszükben, amikor cégnevet választottak, vagy más is. Mindenesetre szuvenírüzletükre nem ezt a cégnevet írták ki. Talán nem véletlen, mert hogyan lenne abból az érdeklődőből vásárló, aki csak addig olvasná a feliratot, hogy „gagyi”.

cégnévválasztás

A cégnévválasztást a 2006. évi V. törvény (a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról) szabályozza.

Fontos, hogy olyan cégnevet nem lehet adni, amely már létezik, és élő cég van mögötte, de megtévesztésig hasonlót sem. Vagyis nem lehet két egyforma cégnév, és a rövidnévvel sem lehet egyezés. Éppen ezért a kiejtésre egyező, vagy nagyon hasonlító cégnevet sem jegyeznek be a cégbíróságon.

Pár éve már a számozással való megkülönböztetés sem elfogadható.

Törölt cég neve újra felvehető – itt nem árt az óvatosság, mert ki tudja, milyen volt a megszűnt cég renoméja.

A vállalkozások felelőssége, hogy olyan cégnevet válasszanak, amely egyértelműen őket azonosítja.

Minden esetben a cégbíró dönt a név bejegyzéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik