Üzleti tippek

Megmentené a Malévet a kormány?

admin
admin

2009. 08. 28. 06:27

A Malév megmentésére készül a kormány annak a titkos kormányhatározatnak az alapján, amely a közelmúltban született - írta a pénteki Magyar Hírlap.

A lap úgy tudja, hogy a közelmúltban egy titkos kormányhatározat és egy úgynevezett “jegyzőkönyvi határozat” is született. Az előbbi arról döntött, hogy a légitársaság részvényeinek egy része visszakerül a magyar állam tulajdonába.

A lap szerint “úgy hírlik”, hogy a magyar és az orosz állam vitájának rendezésébe mediátorként bevonták a Deutsche Bank londoni leánybankját. A magyar állam a Malévot jelenleg birtokló AirBridge Zrt.-n, illetve egy kockázatitőke-társaságon keresztül szállna be a a társaságba – olvasható a cikkben.

A lap tudomása szerint a terv megvalósulása esetén az orosz és a magyar állam 150 millió euróval (mintegy negyvenmilliárd forint) segítené meg a Malévot.

A lap emlékeztet arra, hogy a magyar és az orosz fél között akkor vált feszültté a viszony, amikor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. hivatalos levélben szólította fel az orosz Vnyesekonombankot (VEB), hogy fizesse ki a már lehívott – a Malév privatizációjához kapcsolódó -, de máig át nem utalt 32 millió eurós bankgaranciát.

A Magyar Hírlap ismeretei szerint a légi céggel kapcsolatos jegyzőkönyvi határozatban az áll: a kormány tudomásul veszi, a pénzügyminiszter arra utasította az MNV Zrt.-t, hogy ne hajtsa be a Malévon a több milliárd forintos állami tartozását.

Ezzel kapcsolatban a cikk viszont megjegyzi: ha a MNV Zrt. maga mond le a követelésről, akkor az jogellenes, ha pedig a kormány tudomásul veszi ezeket a döntéseket, maga is “súlyos törvényellenességet követ el” – mindez pedig felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.