Üzleti tippek

Álrevizorok büntetnek Budapesten

Az adóhatóság ellenőrének adja ki magát egy 50 év körüli férfi és már több esetben pénzt szedett be helyszíni bírságként budapesti üzletekben - közölte az APEH.

A férfi az APEH központi hivatala egyik munkatársának nevével visszaélve hamis igazolvánnyal szed be jogtalanul pénzt az általa “ellenőrzött” kereskedőktől.

Az APEH arra hívta fel a figyelmet, hogy a napok óta tevékenykedő, magát revizornak kiadó férfi nem az adóhatóság munkatársa, ezért helyszíni bírságot senki, semmilyen módon ne fizessen neki. Aki ilyen helyzetbe kerül, még az “ellenőrzés” ideje alatt értesítse a rendőrséget – írták.

Az álrevizor csak a hamisított igazolványt mutatja fel, ám megbízólevelet nem tud mellékelni. Az eddigi információk szerint a főváros III. és XIV. kerületében járt már. Az 50 év körüli férfi szinte mindent megvizsgál azokban az üzletekben, ahová betér, majd akciója végeztével átlagosan 50 ezer forint alatti helyszíni bírságot ró ki, amit ott helyben be is szed.

Az APEH azt kéri, hogy ha az elmúlt napokban valaki hasonló esettel találkozott, tegyen bejelentést a rendőrségen. Kiemelte, hogy a revizorok mindig párban járnak, a helyszíni vizsgálatok során sem eljárási illetéket, sem helyszínen fizetendő bírságot nem szabnak ki, és semmilyen formában nem kérnek pénzt az adózótól az eljárás lefolytatása közben.

Az adóhatóság revizorai a hatósági igazolványuk felmutatása mellett hivatalos, pecséttel ellátott megbízólevéllel igazolják kilétüket. Ha ez nem így történik, akkor az ellenőrzés semmis. A vizsgálat tényét és a helyszíni megállapításokat többoldalas hatósági jegyzőkönyvben rögzítik, amit a helyszínen az ellenőrzöttnek is alá kell írnia.

Amennyiben a revízió során hibát, hiányosságot tárnak fel, akkor a szankcióként kiszabott bírság összegéről, annak megfizetésének módjáról és határidejéről minden esetben határozat készül – közölte az APEH.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik