Üzleti tippek

Könnyű lesz üzletet nyitni

Csak az életet, a testi épséget és az egészséget esetleg veszélyeztető termékeket árusító üzletek üzemeltetőinek kell engedélyt kérniük októbertől, a többieknek elegendő, ha bejelentik a nyitást a jegyzőnek - az erről szóló kormányrendelet tervezete a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján olvasható.

A rendelet melléklete felsorolja azokat a termékeket, amelyek csak engedéllyel rendelkező üzletekben forgalmazhatók. A 11 termékkörből kiemelkedik a nyershús és húskészítmény, a dohánytermék, a kémiai biztonság szempontjából veszélyes termék, a növényvédőszer, a műtrágya és a személyautó. Szintén csak engedéllyel üzemeltethető vendéglátó létesítmény, kivéve a büfét és a rendezvényi szolgáltatást.

Az engedély iránti kérelmet elektronikusan kell benyújtani az üzlet helye szerinti jegyzőnek, és ugyan így kell eljárni a csak bejelentéshez kötött üzletekkel is. A bejelentés megtétele után az üzlet azonnal megnyitható. A jegyző a bejelentésekből és az engedélyekből elektronikus adatbázist készít, amit közzé tesz az önkormányzat honlapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik