Üzleti tippek

Elkaszálja a kaszinót az ÁSZ

Semmisnek minősíti a Velencei-tó partjára tervezett King’s City érdekében létrejött telekcsereügyletet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentéstervezete - írta a szerdai Népszabadság az általa megismert, még nem véglegesített anyagra hivatkozva.

A tranzakciót – amely az állam képviseletében az MNV Zrt. és a beruházásban érdekelt üzletember, Joav Blum között jött létre – szinte minden ponton kritizálja az ÁSZ. Úgy vélik, hogy a Joav Blumtól megvásárolt 182,89 hektáros földterületből az autópályához mindössze 10,31 hektár szükséges, ami a teljes terület öt százalékát alig haladja meg. Ez áll a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatásában, s így a számvevők azt számolták ki, mennyibe kerülne a szükséges földterület kisajátítása. Ez mintegy 40 millió forint, tehát a közcél megvalósításához, az autópálya-építéshez csak ekkora kiadásra lett volna szükség, ezzel szemben az állam 787,4 millió forintért valamennyi érintett parcellát megszerezte a sukorói területért cserébe.

A jelentés szerint a területcsere nem volt sem célszerű, sem pedig szabályos. A csereingatlanok teljes területe tekintetében az ÁSZ szerint nem állt fenn a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvényben meghatározott közérdekű cél, és a csereszerződéssel nem jutottak maradéktalanul érvényre az NFA rendelkezései, így a létrejött szerződés, figyelemmel a Ptk. 200. paragrafusának második bekezdésében foglaltakra, semmisnek tekinthető – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik