Üzleti tippek

Bonyolódik a RiseFM-ügy

A Nemzeti Hírközlés Hatóság napokon belül kéri a rendőrség segítségét ahhoz, hogy az engedéllyel nem rendelkező RiseFM rádió adását beszüntettethesse. A zenei rádiónál vitatják ennek a jogalapját.

A hírközlési hatóság (NHH) már megpróbált érvényt szerezni az adást megszüntető jogerős döntésnek, ám a rádió emberei megakadályozták őket abban, hogy a területre belépjenek, s ezt megtegyék. A budapesti 88.1 frekvencián most két adó szól, a Rádió Infórum Kft. által működtetett Pont FM és a RiseFM, ám engedélye csak az előbbinek van.
Az NHH szerint a jogerős rádióengedély nem a RiseFM Kft. nevére szól, a rádió törvénytelenül működik, és el kell hallgatnia. Mivel ez eddig nem történt meg, a hatóságnak kell kikényszerítenie, most már a rendőrség segítségét is igénybe véve a jogkövető magatartást a RiseFM részéről.

A Rádió Infórum Kft.-t, mint a 88.1-es frekvencián műsort közvetíteni és készíteni jogosult céget tavaly év végén adták el tulajdonosai a RiseFM Kft.-nek. Később a felek között jogvita alakult ki, aminek végén a korábbi eladók, élve visszavásárlási jogukkal, visszavették a céget. Ezt az MTI információi szerint a Fővárosi Cégbíróság május közepén jogerősen be is jegyezte, s ezzel a RiseFM tulajdonosai elvesztették a jogukat a megvásárolt cég és a frekvenciahasználat felett.

Az üggyel kapcsolatban a RiseFM Kft. az MTI-vel közölte, hogy a Fővárosi Bíróság előtt felülvizsgálat iránti kérelmet terjesztettek elő az NHH végzésének hatályon kívül helyezésével kapcsolatban, illetve azért, hogy a hatóságot új eljárásra és új határozat meghozatalára kötelezze a bíróság.
A kft. kérte a végrehajtás felfüggesztését is. A RiseFM Kft. egy másik beadványában a Legfőbb Ügyészségnél pedig azt kezdeményezte, hogy a hatóság vonatkozó határozatával szemben emeljen óvást.

Szakértői vélemények szerint a RiseFM Kft. nem jogalanya az NHH eljárásának, mivel a frekvenciajogosultsággal mindig is a Rádió Infórum Kft. rendelkezett. Ezt a társaságot a RiseFM Kft. pedig éppen azért vette, mert szüksége volt a frekvenciára. Miután azonban az a cégbírósági bejegyzés szerint visszakerült eredeti tulajdonosaihoz, Rónai Egonhoz és az EGOPRESS Kulturális Szolgáltató Kft.-hez, úgymond vitte magával a frekvenciajogosultságot is. Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy a Rádió Infórum Kft. tulajdonjogát is vitatja a RiseFM Kft., s ez ügyben szintén bírósághoz fordult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik